Читај ми!

Gramofonija – Divertimenta Jozefa Hajdna

Reprodukujemo snimke u izvođenju čembaliste Janoša Šebešćena, violinista Vilmoša Tatraija i Đerđa Konrada, te violončeliste Edea Bande. Emitovaćemo zapise sa ploče produkcijske kuće Hungaroton sa etiketom Budapest iz 1980. godine.

Za potrebe snimanja ovog albuma je okupljena vrlo iskusna ekipa sastavljena od članova Mađarskog kamernog orkestra, koja je više puta sarađivala na uspešnim izdanjima poput onih sa muzikom Bele Bartoka i Zoltana Kodalja iz šezdesetih godina. Janoš Šebešćen je u ovom periodu, gostujući na albumima brojnih izvođača, realizovao niz ploča pretežno sa muzikom 17. i 18. veka, neretko uz sudelovanje violončeliste Edea Bande, o čemu svedoče i danas veoma cenjene interpretacije dela Baha i Korelija koje su ovi umetnici zabeležili krajem šezdesetih godina. Njihovi snimci Hajdnovih divertimenta koje večeras emitujemo su bili deo čuvene francuske edicije A-Zed, kao i Hungarotonove serije Rinata, poznate po retkim i istorijski značajnim interpretacijama. Početkom devedesetih je mađarski nacionalni izdavač ovaj album uvrstio u svoju tzv. belu kolekciju značajnih snimaka objavljenih na digitalnom nosaču zvuka.

Snimateljka ovih zapisa bila je Dora Antal sa čijim smo se radom više puta susretali u prethodnim emisijama, dok je inženjer balansa bio Atila Fulop. Omot je zasnovan na slici Johana Adriana Bakera pod nazivom Slušanje.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи