Читај ми!

Muzej zvuka

U devetoj emisiji ciklusa koji posvećujemo Žoskenu de Preu, povodom obeležavanja 500. godišnjice njegove smrti, slušaćete mise Gaudeamus i Kajati se.

Obe mise koje predstavljamo u večerašnjoj emisiji pripadaju korpusu kantus firmus misa. Reč je o delima u kojima su stavovi ordinarijuma muzički objedinjeni, korišćenjem osnovnog tematskog materijala preuzetog ili iz gergorijanskog korala ili iz kakve, u to doba, popularne svetovne šansone.

Prva misa koju ćete večeras slušati, takozvana Gaudeamus-misa Žoskena de Prea, zasnovana je na gregorijanskom introitu Gaudeamus Omnes. Kompozitor je liturgijske napeve počeo da koristi kao osnove svojih misnih ciklusa tokom srednje stvaralačke faze, kada su nastale i mise poput Ave Maria Stela, De Beata Virgine, Pange lingva i Da Pacem, te se pretpostavlja da ovo ostvarenje potiče iz osamdesetih godina XV veka. Tema introita se pojavljuje više od šezdeset puta tokom dela, a posebno intenzivno u završnom stavu, Agnus dei, kada se može čuti čak dvadeset tri puta.

U emisiji posvećenoj kantus firmus misama ovog autora, slušaćete i misu pod nazivom Kajem se. Osnovu ove mise čini motiv od četiri note - ef-de-e-de - preuzet iz ronda Voltera Fraja, koji prožima čitavo delo. Osim ovog motiva, De Pre je iz Frajeve kompozicije preuzeo još dva kraća motiva, koji se pojavljuju samo u završnom stavu Agnus dei. U misi Kajati se nailazimo na neke od najgušće istkanih polifonih odseka u celokupnom Žoskenovom opusu, a tome doprinosi i neumoljivo pojavljivanje pomenutog motiva, koji se ponavlja više od dvesta puta u svim glasovima, na različitim tonskim visinama i ritmičkim oblicima. Ova struktura se u tako zasićenom slogu teško opaža, ali predstavlja svedočanstvo neverovatne veštine autora na vrhuncu njegove stvaralačke snage.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара