Читај ми!

Festival Proms 2021

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 30. avgusta u Rojal Albert holu u Londonu, koji smo dobili zahvaljujući međunarodnoj razmeni članica Euroradija.

Proms, koji je trajao od 30. jula do 11. septembra, održan je po 127. put, a ove godine je i Rojal Albert Hol obeležio svoja dva jubileja: 150 godina od kada je postavljen kamen temeljac ove važne svetske dvorane, u okviru projekta koji su pokrenuli kraljica Viktorija i princ Albert kako bi „narodu pružili kulturno prosvetljenje", kao i osamdeset godina od kada je Rojal Albert hol zvanično domaćin Promsa. Pored brojnih nastupa koji su održani uz strogo poštovanje mera usled aktuelne pandemije, pomenimo koncerte pijaniste Vikingura Olafsona, Škotskog kamernog orkestra, ansambala Engleski barokni solisti i Akademije Sveti Martin u poljima, kao i dirigente poput Vasilija Petrenka, Mirge Gražinjite-Tile, Vladimira Jurovskog, Sajmona Retla, Tomasa Dausgarda, Dalije Stasevske i Sakarja Orama.

Večeras slušamo nastup članova Kamernog orkestra Maler, koji je 1997. godine osnovao Klaudio Abado za željom da u njemu nastupaju muzičari iz različitih zemalja. Ansamblom diriguje Džordž Bendžamin, a kao solistu slušaćemo proslavljenog pijanistu Pjer-Lorana Emara. Na programu su ostvarenja Olivera Nasena, Henrija Persla, Morisa Ravela i Džordža Bendžamina, čiji je Koncert za orkestar, nastao po porudžbini Bi-Bi-Sija i Kamernog orkestra Maler, izveden premijerno na ovom koncertu.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се