Čitaj mi!

Vek harmonike – Eufonija 2019: Miloš Katanić i Branko Džinović

Emitujemo snimke nastupa Miloša Katanića i Branka Džinovića na četvrtom Internacionalnom festivalu harmonike i kamerne muzike „Eufonija”, koji je od 23. do 26. maja 2019. godine održan u Novom Sadu. Ova dva naša istaknuta umetnika premijerno su izveli kompozicije Kima Helvega i domaćih mladih autora: Marka Dulića, Stanislave Gajić i Maje Bosnić

Na početku emisije slušaćete premijerno izvođenje koncertantne kompozicije Kima Helvega. Uz pratnju Zrenjaninskog kamernog orkestra pod upravom Mikice Jevtića, harmonikaš Miloš Katanić izveo je Lajmanov koncert za harmoniku i gudače, delo kojim je obogaćena ne tako obimna literatura za ovakav izvođači ansambl. Koncert čuvenog danskog kompozitora, prvi je koji je napisan za harmoniku i gudački orkestar novom kompozitorskom tehnikom, odnosno muzičko-naučnim žanrom pod nazivom Kvantna muzika. Iniciran od strane Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, projekat Kvantna muzika okupio je najeminentnije evropske naučnike – kvantne fizičare, kompozitore i muzičare, u kreiranju nove muzike.

Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija nastao je iz želje da se oformi manifestacija koja će okupljati mlade talentovane akordeoniste i pedagoge i doprineti afirmaciji naših umetnika na međunarodnoj sceni. Prema rečima organizatora, jedan od ciljeva festivala je i motivisanje domaćih autora da pišu solistička i kamerna dela za sastave sa harmonikom. Ta saradnja je formalizovana 2015. godine kroz projekat Nova srpska muzika za harmoniku, zahvaljujući kojem su predstavljena brojna dela za solo harmoniku i različite ansamble sa harmonikom, mladih kompozitora. Treće veče festivala bilo je posvećeno upravo ostvarenjima domaćih autora Marka Dulića, Stanislave Gajić i Maje Bosnić, koja su objavljena u zbirci pod nazivom Bajke za decu. Naziv zbirke ukazuje na temu koju su organizatori festivala predložili autorima, ali i na tehnički nivo kompozicija, budući da je ovim delima obogaćena školska literatura za harmoniku.

U interpretaciji Branka Džinovića slušaćete Tri ilustracije za harmoniku Marka Dulića, Ragu i igru Svetlane Gajić i C:\ GAME> start Maje Bosnić.

Urednica emisije Marija Vuković

broj komentara 0 pošalji komentar