Letnji festivali Euroradija 2021

Direktan prenos sa Festivala u Bonu

Ciklus direktnih prenosa sa Letnjih festivala Euroradija, koji i ove godine možete pratiti na talasima Trećeg programa, nastavljamo u subotu, 24. jula u 21 sat, prenosom opere „Povratak Odiseja u domovinu” Klaudija Monteverdija, sa Festivala barokne i romantičarske opere u Bonu. Ansamblom Epopeje diriguje Stefan Fiže, a pevačku podelu predvode tenor Valerio Kontaldo u naslovnoj ulozi, kontralt Antea Pišanik kao Penelopa, Matijas Vidal kao Telemah i Jupiter i Ajako Jukava kao Fortuna i Minerva.

Nakon otkazivanja prošlogodišnjeg, 38. izdanja Festivala u Bonu, organizatori su planirani program odlučili da realizuju tokom jula ove godine. Tako će ovog puta biti izvedeno čak sedam opera i oratorijuma, kao i četiri resitala.

Novu festivalsku produkciju Monteverdijeve opere Povratak Odiseja u domovinu, koja je takođe bila planirana za 2020. godinu, predvodiće gostujući dirigent Stefan Fiže, koji će nastupiti sa svojim novoosnovanim ansamblom Epopeje koji muzicira na istorijskim instrumentima.

Prvu Monteverdijevu operu pisanu za Venecijansku publiku, kompozitor je ostvario na libreto Đakoma Badoara. Premijerno je izvedena 1640. godine u teatru San Đovani e Paolo u Veneciji, a bavi se dešavanjima od 13. do 23. pevanja Homerove Odiseje.

Ekspresivna izražajnost opere potcrtava ljudskost karaktera, koji su dobili svoje kompleksne portrete u čitanju Badoara i pre svega samog kompozitora. Monteverdijeva izuzetna sposobnost da prikaže svu složenost ljudskih emocija i ambicija je našla svoju potpuno ostvarenje u Povratku Odiseja u domovinu kao i u njegovoj poslednjoj operi Krunisanje Popeje.

Urednice i voditeljke prenosa Sanja Kunjadić i Jelena Damjanović





Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи