Gramofonija – Falutista Džejms Golvej svira dela J. S. Baha

Reprodukujemo snimke kompozicija Johana Sebastijana Baha za flautu i kamerni orkestar u izvođenju Zagrebačkih solista uz sudelovanje flautiste Džejmsa Golveja. Emitujemo zapise sa licencne ploče produkcijske kuće Jugoton iz 1979. godine.

Diskografska saradnja čuvenog irskog flautiste i ansambla Zagrebački solisti tokom druge polovine sedamdesetih godina može se smatrati izuzetno uspešnom s obzirom na to da su albumi sa njihovim interpretacijama bili višestruko objavljavani tokom više od dve decenije, na gotovo svim komercijalnim nosačima zvuka. Iako je do danas ostao najčuveniji njihov album sa Vivaldijevim Godišnjim dobima, u večerašnjoj emisiji ćemo slušati snimke Bahovih ostvarenja sa ploče koja je u vreme kada je objavljena postigla izuzetan uspeh, ali je kasnije ostala u senci mnogo popularnijih Golvejevih izdanja. Producent ovog albuma je bio Čarls Gerhard, dirigent i jedan od osnivača Nacionalnog filharmonijskog orkestra, a originalni izdavač je bila kompanija Ar-Si-Ej, u okviru serije sa crvenom nalepnicom koja je označavala vrhunska izvođenja i zapise najvišeg kvaliteta. 

Fotografiju za ovaj vinil je zabeležila Sofi Bejker koja je često sarađivala sa američkim izdavačem na omotima ploča različitih muzičkih žanrova, dok je za dizajn bio zadužen Luis Ist. Snimci su zabeleženi u Kingsvej holu.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи