Читај ми!

Refleksije

Aleksandar Milosavljević: O 66. Sterijinom pozorju

U emisiji Refleksije možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstave „Ako dugo gledaš u ponor” i „Radio Šabac” izvedene na 66. Sterijinom pozorju, koje je održano od 18. do 26. juna u Novom Sadu.

Predstavu Ako dugo gledaš u ponor, prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, režirao je u Regionalnom pozorištu Novi Pazar Zlatko Paković. Kako nas obaveštava Aleksandar Milosavljević, predstava (kao i roman) svedoči o istinitom događaju - o silovanju maloletnice zaposlene u jednoj od novopazarskih fabrika džinsa. Devojku je silovao njen poslodavac, moćni lokalni biznismen, a Paković ovu situaciju sagledava i analizira iz više različitih uglova; on kreira nekoliko tokova mogućih dešavanja i pretpostalja kako se ova priča mogla dogoditi, ali i okončati, dakle, manje ga zanimaju različita sagledavanja iste priče, a mnogo više njeni mogući epilozi. Opisujući neposredna životna iskustva jedne od tipičnih ovdašnjih varoši u kojoj besni raspojasani neoliberalni kapitalizam (naravno, svesrdno utemeljen na kriminalu), reditelj pokušava da ustanovi razmere pošasti pred kojom najčešće svi zatvaramo oči.

Nema sumnje da je ova inscenacija pogodila ciljanu metu, kao što je očigledno i da je predstava progovorila na pozorišno uverljiv način, jer je svojim autorima i akterima donela nekoliko priznanja ovogodišnjeg Pozorja: Pakoviću specijalnu Sterijinu nagradu za režiju, Rifatu Rifatoviću i Anđeli Marić za glumačka ostvarenja, Božidaru Obradinoviću za muziku, a Ako dugo gledaš u ponor je proglašena za najbolju predstavu festivala.

* * *

Predstava Radio Šabac, prema tekstu i u režiji Olge Dimitrijević, jedna je od inscenacija iz legata sada već smenjene direktorke Šabačkog pozorišta Milene Minje Bogavac i evidentno pripada korpusu repertoarskih poteza ovog teatra kojima je bivša direktorka animirala Šapčane u nameri da im vrati veru u raznovrsne potencijale njihovog grada. Beležeći povest slavnih dana Radio Šapca, Olga Dimitrijević ispisuje komad o godinama najvećeg prosperiteta Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ali i njene propasti, uverena da je ovu priču moguće efektnije saopštiti na osnovu analize podkulture naše nekadašnje domovine, nego na temelju glorifikacije njene kulture.

Prvi deo predstave rediteljka postavlja na scenu u formi razigranog recitala, koji se odvija na proscenijumu ispred spuštene teatarske zavese. U drugom delu publika se, na poziv glumačkog ansambla, seli na pozornicu gde će akteri kroz niz scena iz nekadašnje svakodnevice, uglavnom bez teksta, ali uz muziku i konferansu voditelja Radio Šapca, zapravo odigrati sve što su u prvom delu ispričali. Ovu dramu, koju je žiri 66. Sterijinog pozorja i nagradio, šabački ansambl je perfektno odigrao, svi na sceni su delovali kao odlično uigran tim, a nema sumnje da je svaki član tog tima u igru uložio mnogo energije, ocenjuje Aleksandar Milosavljević.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара