Читај ми!

Savremena srpska muzika

Dela Đura Živkovića

Ovaj violinista i kompozitor, rođen 1975. godine, završio je najpre studije violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je potom upisao kompoziciju u klasi Vlastimira Trajkovića. Zahvaljujući stipendiji Švedske, 2000. godine kao violinista odlazi na specijalizaciju na Kraljevsku muzičku akademiju u Stokholmu gde iste godine započinje paralelno i studije kompozicije u klasi Pera Lindgrena i Benta Sorensena. Dalje usavršavanje u oblasti kompozicije nastavlja na majstorskim kursevima kod Magnusa Lindberga, Esa-Peke Salonena, Džejmsa Dilona i drugih. 

Godina 2013, bila je posebno važna za ovog autora jer je tada osvojio dva prestižna priznanja - bio je proglašen dobitnikom Mokranjčeve nagrade za 2012, kao i laureatom Gromajer nagrade za narednu, 2014. godinu. Ovo priznanje koje dodeljuje Univerzitet u Luivilu, pored vredne novčane nagrade, sa sobom nosi i izuzetan prestiž, budući da su prethodni dobitnici bili neki od najvećih kompozitora druge polovine 20. i 21. veka - Esa-Peka Salonen, Pjer Bulez, Džon Adams i Luj Andrisen. Nagrada Gromajer je Živkoviću dodeljena za delo On Guarding of the Heart, koje je premijerno izvedeno u Beogradu 14. novembra 2011. godine. Ove godine Živković je dobio još jedno značajno priznanje, kada je uz Štefana Dora, Katarinu Karneus i Kvinsija Džounsa, postao novi član Švedske kraljevske muzičke akademije.

Rana dela Đura Živkovića nastala su pod jakim uticajem folklora, pravoslavne tradicije i vizantijske muzike, što ga je podstaklo da razvija niz kompozicionih tehnika poput poliritmije, improvizacije, lestvičnih nizova zasnovanih na osobenim harmonijama, polifonije slojeva i heterofonije. Od 2002. godine sve više ga interesuje organizacija harmonija, što je vidljivo u novom pristupu procesu komponovanja.

Na početku večerašnje emisije čućete premijerni snimak jednog od najnovijih Živkovićevih ostvarenja - kompoziciju Tvrđava ljubavi, koja je izvedena 5. marta prošle godine u švedskom gradu Piteo. U komentaru ovog ostvarenja, kompozitor je citirao vizantijskog teologa i mistika iz 11. veka, Nikitu Stifata. Ovaj učenik Svetog Simeona Novog Bogoslova tako piše: „Kada shvatite da slava, zadovoljstvo, obilje i prosperitet nemaju vrednost, jer oni samo znače smrt i propadanje, takođe ćete shvatiti taštinu svetovnog i umesto toga usmeriti svoju pažnju ka božanskom. Tada ćete moći takođe da se izborite sa svim onim što zaista postoji i da izdignete sebe iznad bola i zadovoljstva. Preobraženi u tabernakl svetosti, uznećete se u tvrđavu ljubavi i postati savršeni."

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се