Savremena srpska muzika

Dela Zorana Erića

Ovaj autor, rođen 1950. godine u Beogradu, završio je osnovne i magistarske studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Stanojla Rajičića. Potom se usavršavao na Orfovom institutu u Salcburgu, kao i na majstorskom kursu Vitolda Lutoslavskog u Grožnjanu. Erić je danas profesor emeritus na katedri za kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti, a držao je međunarodne majstorske kurseve i seminare na poznatim evropskim visokim školama kao što je Gilhold škola za muziku i dramu u Londonu.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju tri Mokranjčeve nagrade: 1997. godine za Oberon koncert, 2001. godinu za Šest scena - komentara za tri violine i gudački orkestar i 2008. godine za gudački sekstet Sedam pogleda u nebo. Bio je laureat Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Velike zlatne medalje Univerziteta umetnosti u Beogradu, Konjovićeve nagrade i drugih.

Erićev opus obuhvata dela različitih žanrova koja su pisana za raznovrsne ansamble i soliste. Među značajnija ubrajaju se baleti Banović Strahinja, Jelisaveta i Prokleta avlija, Off za kontrabas i gudače, Cartoon za gudače i čembalo, Talea Koncertstück za violinu i gudače, kao i ciklus Slike haosa koji čine Velika crvena mrlja Jupitera za ozvučeno čembalo, udaraljke i živu elektroniku, Helijum u maloj kutiji za gudače, Nisam govorio za alt saksofon, usnu bas-harmoniku, glumca naratora i mešoviti hor i Oberon za flautu i instrumentalni ansambl; Šest scena - komentara za tri violine i gudački orkestar, Ko je ubio galeba za 12 čela, Sedam pogleda u nebo za gudački sekstet itd. U Erićevom stvaralaštvu posebno mesto zauzima primenjena muzika, koja je nastala u saradnji sa našim najistaknutijim pozorišnim stvaraocima i rediteljima filmova kao što su Ubistvo s predumišljajem, Stršljen i Senke uspomena.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи