Gramofonija - Anton Brukner: Deveta simfonija

U naredna dva izdanja emisije reprodukovaćemo snimke Devete simfonije Antona Bruknera i trinaest koralnih preludija Johana Sebastijana Baha u aranžmanu za orkestar u izvođenju članova Velikog orkestra moskovskog radija pod upravom Genadija Roždestvenskog. Emitovaćemo zapise sa dvostruke ploče produkcijske kuće Melodija iz 1971. godine.

Ovi snimci, nastali u različitim prilikama, objavljeni su kao album u desetak sličnih verzija koje su postigle izuzetan uspeh pre svega na zapadu, gde su bili deo kataloga kompanije Vestminster Ej-Bi-Si, kao izdanje iz tzv. zlatne serije. Snimak Bahovih korala u aranžmanu Zigmunta Micijelskog je nastao 1969. godine, a zabeležio ga je Valerij Spaski, dok je Bruknerovu simfoniju snimio godinu dana kasnije Igor Veprincev sa čijim smo se radom više puta susretali u prethodnim emisijama. Zahvaljujući čuvenom poduhvatu Roždestvenskog iz osamdesetih godina koji je obuhvatio snimanje svih tada poznatih verzija simfonija ovog austrijskog kompozitora, album koji večeras emitujemo će postati poznat kao njegova svojevrsna prethodnica, redak uvid u razvoj izvođačke koncepcije sovjetskog dirigenta i njegovog odnosa prema velikom simfoničaru.

Programski komentar za ovaj album napisao je kompozitor i dirigent Gavril Judin, dok se dizajn omota razlikuje u zavisnosti od vrste amabalaže. Naime, ovo izdanje postoji u jednostavnom papirnom omotu, u standardnom dvostrukom plastificiranom rukavu i kao luksuzni boks set u čvrstoj kartonskoj kutiji sa višejezičnim tekstom, dok su grafičke ilustracije različite na svakom od njih, a zanimljivo je da ni u jednom slučaju nemaju direkne veze sa sadržajem ploča.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи