Gramofonija

Reprodukujemo snimke Sonata Frančeska Đeminijanija u izvođenju gitariste Lasla Sendreja Karpera, violončeliste Edea Bande i čembaliste Janoša Šebešćena. Emitovaćemo zapise sa ploče kompanije Hungaroton iz 1979. godine.

Hungaroton je u svojoj ponudi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka imao veliki broj izdanja sa starom muzikom, te delima manje poznatih stvaralaca ili ređe izvođenim kompozicijama. Među takvim izdanjima je i ploča koju večeras emitujemo, posvećena gotovo zaboravljenim sonatama za gitaru, violončelo i čembalo Frančeska Đeminijanija u redakciji Bruna Tonacija. Laslo Karper je i na svojim ranijim albumima bio posvećen kamernom klasičnom repertoaru, a naročito se istakao snimcima Bokerinijevih kvinteta sa gitarom. Značajno je istaći i da je sa violončelistom Bandeom sarađivao na albumu sa trijima Šuberta i Sora, objavljenim deset godina pre njihove ponovne saradnje na Đeminijanijevim ostvarenjima. Poput ostalih Hungarotonovih izdanja sa starom muzikom, i ovaj vinil je realizovan sa naročitom brigom o delikatnim zvučnim osobenostima instrumenata, što se može uočiti već na početku snimka koji je zabeležio Ištvan Berenji. Producent albuma je bio Zoltan Hezer, a za mastering je bio zadužen Peter Horvat. Snimci su danas dostupni kao deo Hungarotonove striming ponude.

Srodno ostalim izdanjima mađarskog nacionalnog izdavača posvećenim staroj muzici, omot ove ploče sadrži ilustraciju koja je povezana zvukom koji se na njoj nalazi, te je u ovom slučaju upotrebljena slika francuskog slikara Augustina Kesnela „Dama sa gitarom" koja se čuva u Narodnom muzeju u Budimpešti. Ova ploča se izdvaja i po tome što je programski komentar napisao jedan od izvođača, Laslo Karper, što nije bila česta praksa na tadašnjim izdanjima.

Autor Milan Milojković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи