Читај ми!

Operska sezona Euroradija 2020/2021

Klaudio Monteverdi: Krunisanje Popeje

Pratićete premijerni snimak opere „Krunisanje Popeje” Klaudija Monteverdija, zabeležen na predstavi u Bečkoj operi, 22. maja ove godine. Pevačku podelu predvodile su Kejt Lindzi kao Neron i Slavka Zamečnikova kao Popeja, a ansamblom Koncetus muzikus iz Beča dirigovao je Pablo Heras-Kasado.

Inače, ova operska kuća će prvi put u okviru jedne sezone publici predstaviti ciklus Monteverdijevih opera: Krunisanje Popeje na otvaranju, Orfeja i Povratak Odiseja u domovinu. Treba pomenuti da je opera Krunisanje Popeje poslednji put postavljena na sceni Bečke opere 1963. godine, pod upravom Herberta Karajana. Ovogodišnja produkcija urađena je u koprodukciji sa Salcburškim festivalom, koju potpisuje reditelj i koreograf Jan Lauvers. Tako se pored muzičara, na sceni pojavljuje i plesna trupa, a Lauvers je ovog puta transformisao svoj jedinstveni pristup operi, u kojem tekst, pokreti, vizuelna umetnost i muzika imaju nezavisne uloge.

Uz Orfeja iz 1607. godine, opera Krunisanje Popeje je najpoznatije ostvarenje Klaudija Monteverdija. Delo je nastalo i premijerno izvedeno 1643. godine u Veneciji, u Teatru San Đovani e Paolo. Libretista opere je Đan-Frančesko Buzanelo, venecijanski erudita i član Akademije delji Inkonjiti, jedne od najuticajnijih kulturnih i političkih institucija u Veneciji toga doba. Njihova liberalna ideologija, zasnovana na ambivalentnom moralu i političkoj pragmatičnosti reflektovala se i na sadržaj poslednjeg Monteverdijevog ostvarenja. Kao osnova za literarni predložak opere poslužili su događaji iz Pet knjiga Anala rimskog istoričara Kornelija Tacita.

Urednice Ksenija Stevanović i Jelena Damjanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи