Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2020: Kvintet Peta sezona

U četvrtoj emisiji ciklusa posvećenog 26. festivalu WOMEX, čućete snimak nastupa francusko-mađarskog sastava Peta sezona zabeležen u Palati umetnosti u Budimpešti 22. oktobra 2020. godine.

Ovo je bilo prvo digitalno izdanje prestižnog world music festivala koji se odvijao u Budimpešti od 21. do 25. oktobra prošle godine. Na njegovoj platformi bilo je registrovano više od 1130 učesnika iz devedeset zemalja. U gostima je bilo trideset osam umetnika, prikazan je dvadeset jedan dokumentarni film, održane su konferencijske i mentorske sesije, a bilo je i 147 video štandova na digitalnom sajmu. Tokom prošlogodišnjeg festivala strimovano je sedamdeset sati onlajn sadržaja, a u fokusu je bila mađarska scena.

Sastav Peta sezona 2018. godine osnovali su Izabela Kosanel, pevačica francusko-mađarskog porekla i violista Šandor Čori. Njihova muzika predstavlja zanimljiv spoj urbane i tradicionalne kulture, a okosnicu repertoara čine narodne melodije iz karpatske oblasti koje prepliću sa galskim uticajima Kosanelove. Naime, svirajući na tradicionalnim instrumentima ovi umetnici dočaravaju melanholičnu, romantičnu sliku grada prožetu duhom mađarske narodne baštine i sećanjem na francuske salone. Pored Kosanelove i Čorija, ovaj kvintet čine i majstori mađarske narodne muzike: Mate Hegeduš – violina, Ferenc Zimber – dulcimer i Čoban Gergi Sabo – glas i kontrabas.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи