Majstori baroka – Georg Mufat

Slušaćete končerta grosa iz zbirke „Propicija Sidera” Georga Mufata.

Ovaj kompozitor i orguljaš rođen je u gradu Mežev, u Savoji. Između 1663. i 1669. boravio je u Parizu, najverovatnije učeći od Žan-Batiste Lilija i svirajući u njegovom ansamblu. Nakon toga, odlazi u Rim kako bi usavršio sviranje orgulja, pod mentorstvom Bernarda Paskvinija, jednog od najvećih čembalista i orguljaša svog vremena u Evropi. Tamo upoznaje Arkanđela Korelija i dobija priliku da čuje njegovu muziku koja će znatno uticati na njegovo stvaralaštvo, naročito kada su u pitanju končerta grosa.

Mufat je pisao virtuozna dela namenjena violini, ali se danas smatra da četiri končerta grosa objavljenja 1701. godine, predstavljaju pravi primer njegovog stila, sa svim karakteristikama i elementima koje je autor asimilovao na svojim putovanjima kroz Evropu. Upravo u Italiji, u rimskim književnim salonima u kojima su Koreli i Paskvini izvodili muziku, dobio je inspiraciju za komponovanje ovih kamernih ostvarenja.

U izdanju iz 1701. godine Mufat je napisao predgovor koji predstavlja značajan dokument o izvođačkoj praksi tog doba. Tako se, na primer, može videti kompozitorov odnos prema broju izvođača, koji je bio fleksibilan, ali i naznake koje govore o ispravnom načinu sviranja na instrumentu, od pulsa, ritma do načina na koji gudalo treba da se drži. Posebno je interesantan deo o instrumentaciji, jer u korpus instrumenata koje koristi Mufat uvodi i duvačke instrumente, što je bilo karakteristično za francuske autore, te se ovde može prepoznati kao zaostavština autorovih studija u Francuskoj. Ovo idejno rešenje ne nudi samo kontrast u intenzitetu nivoa zvuka između končertina i končerta grosa, već pruža celokupnom delu novo bogatstvo zvuka.

Končerta grosa iz 1701. godine formalno se sastoje od niza stavova, od kojih su neki igračkog karaktera, po uzoru na Korelijeve crkvene i kamerne sonate.

Veliku pažnju Mufat je posvećivao punoći zvuka basa kontinua, pa je tako i u izvođenju ansambla La Konkordanca, on realizovan kroz upotrebu čembala, harfe, violončela i violine, koji prate Mufatove sugestije iz predgovora ovog izdanja, ostvarujući željenu raznolikost i punoću zvuka.

U interpretaciji violiniste Stefana Rosija i ansambla La Konkordanca pod upravom Irene de Ruvo, iz zbirke Propicija Sidera Georga Mufata slušaćete Končerto groso broj 8 (Coronatio Augusta), broj 9 (Vitoria Maesta), broj 11 (Delirium Amoris) i broj 12 (Propitia Sydera).

Autorka emisije: Saša Tošković
Urednica emisije: Ivana Neimarević







Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи