Umetnost interpretacije – Endrju Menzi

Ovaj britanski violinista i dirigent koji poslednjih godina živi u Nemačkoj, jedan je od umetnika koji uživaju veliki ugled među kolegama muzičarima i čiji snimci redovno dobijaju pozitivne ocene kritike.

Rođen 1965. godine u Velikoj Britaniji, studirao je violinu sa Tonom Kopmanom i Sajmonom Stendidžom, specijalizujući se za izvođenje rane muzike. U ovom periodu svoje karijere, nastupao je i kao solista i kao član uglednih orkestara poput Amsterdamskog baroknog orkestra i Akademije za staru muziku, objavljujući niz albuma za izdavačku kuću Harmonija Mundi. Iskustvo koje je stekao kao violinista i koncertmajstor, vremenom ga je sve više usmeravalo ka dirigentskom pozivu, te početkom 2000-ih, Endrju Menzi sve češće dobija priliku da rukovodi uglednim evropskim ansamblima. Nakon Akademije za staru muziku i ansambla Engleski koncert, najpre postaje gostujući dirigent Škotskog simfonijskog orkestra, a potom i šef-dirigent Simfonijskog orkestra iz Helsinborga. Godine 2014, Menzi postaje šef-dirigent Filharmonije Severnonemačkog radija, a na ovoj poziciji ostaće skoro čitavu deceniju, jer mu je ugovor produžen do 2023. godine.

Pored rukovođenja ovim orkestrom, sa kojim je ostvario niz snimaka, između ostalih ovenčanih i Nagradom nemačke kritike, Menzi je trenutno i glavni gostujući dirigent Kraljevske filharmonije iz Liverpula, dok nastupa i sa uglednim ansamblima širom sveta, kao što su Filharmonija iz Los Anđelesa, Bostonski simfonijski orkestar, Konserthebau orkestar, Londonski simfonijski orkestar, Kamerata iz Salcburga, Minhenska filharmonija i mnogi drugi.

Njegov repertoar se sve više obogaćuje – dok je kao interpretator bio pre svega fokusiran na dela barokne epohe, kao dirigent je sa velikim uspehom izvodio dela Mendelsona, Betovena, Mocarta i Bramsa, kao i švedskih autora, Vilhelma Stenhamara, Adolfa Viklunda ili Lars-Erika Larsona, koje je diskografski zabeležio sa Simfonijskim orkestrom iz Helsinborga. Sa Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, očekivano se okrenuo britanskoj muzičkoj zaostavštini, objavljujući kritički hvaljenu seriju snimaka sa kompletnim simfonijama Ralfa Vona Vilijamsa. Tako se mogu pronaći kritike u kojima se ističe „superiorno razumevanje teksture ovih dela”, koje je doprinelo da se podigne ugled Vona Vilijamsa kao simfoničara, te da je Menzijeva interpretacija do sada „neprevaziđena, a verovatno i u budućnosti nedostižna”.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво