Читај ми!

Vek harmonike – Album „S'il vous plaît” Mie Miki

Čućete numere sa albuma „S'il vous plaît” (Molim vas lepo) eminentne harmonikašice i pedagoga Mie Miki, objavljenog 2011. godine za švedsku diskografsku kuću Bis rekords.

Na ovom kompak-disku nalaze se dvadeset tri minijature iz različitih perioda istorije muzike, koje ova umetnica ne izvodi javno, već ih svira kada pravi pauzu u uvežbavanju sledećeg koncertnog programa. Komadi za čembalo ili klavir i originalne kompozicije za harmoniku čine zanimljiv mozaični pejzaž, a po rečima Mie Miki, proizvod su slučajnosti, snova, putovanja, sećanja i nostalgije. Ovaj album naišao je na pozitivne ocene kritike koja je, pored talenta i tehničke preciznosti, ovom prilikom istakla kreativnost i svestranost ove umetnice.

Poznata po svojim izuzetnim interpretacijama i sjajnom virtuoznom umeću, sa intenzivnim bojama, ritmičkom preciznošću i jasnim balansom tekstura, ova umetnica je zadobila epitet "slikarke na harmonici". Rođena je 1965, a već sa osam godina imala je nastup na japanskom radiju HNK. Ubrzo se seli u Nemačku zbog studija u Trosingenu, a sa dvadeset pet godina postala je profesor na Konzervatorijumu u nemačkom gradu Detmoldu. Danas predaje na Univerzitetu umetnosti u Esenu i na konzervatorijumu Sinđang u Kini.

Ostalo je zabeleženo da je Mie Miki osamdesetih godina prošlog veka prva održala koncert na klasičnoj harmonici u Narodnoj Republici Kini. Takođe, u Japanu je 1988. godine održala resital na otvaranju koncertne sezone dvorane Kazals, što je preraslo u tradiciju, te svake godine svojim nastupom inauguriše novu sezonu u ovoj tokijskoj koncertnoj dvorani. Njeni nastupi odvijaju se u okviru ciklusa koncerata pod nazivom Dela za harmoniku Mie Miki na kojima su broja dela japanskih autora, poput Hosokave, Takahašija i Išija izvedena prvi put.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи