Imaginarna edicija

Džon Djui: Zdrav razum i nauka

U emisiji Imaginarna edicija, u ponedeljak, 7. i utorak, 8. juna, možete slušati tekst „Zdrav razum i nauka: njihovi uzajamni referentni sistemi” čiji je autor Džon Djui. Prevod: Srđan Prodanović.

Već na samom početku ovog teksta metafora transakcije nas upućuje ka jednom holističkom sagledavanju veze između naučnog i zdravorazumskog oblika mišljenja. Prva posledica ovog pristupa je obaranje pesimističke vizije odnosa između nauke i zdravog razuma kojim se želelo sugerisati da se ova dva oblika mišljenja mogu tretirati kao razdvojeni – i neretko sukobljeni – entiteti. Ali na izvestan način postoji i udaljavanje od optimističkog viđenja koje je zdravom razumu pripisivalo epistemološki privilegovanu poziciju u pogledu sagledavanja i promišljanja praktičnih problema. Prema Djuijevom mišljenju, poenta je upravo suprotna: značenje reči nauka i zdrav razum se ostvaruje samo u njihovom uzajamnom odnosu, u razmeni koja se među njima ostvaruje. Pritom je, upozorava nas Djui, važno imati u vidu da se ove transakcije ne odvijaju autonomno u nekoj apstraktnoj ravni, već zavise od ljudske posvećenosti da se one iznova uspostavljaju i sprovode. Drugim rečima, ne postoji nikakva intrinzična tendencija da nauka i zdrav razum stupe u plodotvornu razmenu, već to u dobroj meri zavisi od angažmana svih nas koji smo saučesnici u svakodnevnoj praksi. 

Tekst Džona Djuija će biti objavljen u knjizi „O zdravom razumu” koja će uskoro izaći u zajedničkom izdanju Akademske knjige iz Novog Sada i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda. 

Čita Gordana Gačić.
Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи