Читај ми!

Stvaralaštvo Ferdinanda Paera

U osmoj i poslednjoj emisiji iz ciklusa koji priređujemo povodom jubileja italijanskog kompozitora Ferdinanda Paera slušaćete odlomke iz opera ovog kompozitora i Fransoa-Adrijena Boaldjea.

Od 1807. godine, do svoje smrti 1839. godine, Paer je živeo i radio u Parizu, zauzimajući neke od najvažnijih položaja u muzičkom životu francuske prestonice: počev od mesta kapelmajstora na Napoleonovom carskom dvoru, preko direktora Opere-komik i Italijanskog pozorišta, člana Akademije lepih umetnosti, mesta profesora kompozicije i upravnika pariskog Konzervatorijuma, sve do upravnika kamerne muzike i kapelmajstora na dvoru Luja-Filipa u periodu Julske monarhije. Iako je u prvoj deceniji svog boravka u Parizu Paer pre svega bio prisutan u svetu pozorišta, izuzev određenih koautorskih dela, nije se upuštao u komponovanje opera na francuskom jeziku. Tek u trećoj deceniji 19. veka, Paer je počeo da piše na francuskom, verovatno kao odgovor na porast popularnosti kompozitora mlađe generacije, poput Rosinija i Boaldjea. Njegova prva i ujedno najpopularnija francuska opera bila je opera-komik Kapelmajstor, ili: Neočekivana večera, pisana po drami Aleksandra Divala i premijerno izvedena u pariskom pozorištu Fejdo u martu 1821. godine.

Paerov prvenac u žanru opere-komik nastao je kada je centralno mesto u razvoju ovog žanra pripadalo četiri godine mlađem francuskom autoru Fransoa-Adrijenu Boaldjeu. Boaldje je drugu polovinu prve decenije 19. veka proveo u Sankt Peterburgu, a nakon povratka nastavio je da radi za pozorište Fejdo, kao najplodniji pariski operski kompozitor svoje generacije, sa čak osam novih opera u periodu od 1812. do 1818. godine. Boaldje je takođe u aprilu 1820. godine priredio parisku premijeru i adaptaciju jedne od opera koje je pisao za Sankt Peterburg, Prevrnute kočije prema komediji Emanulea Dipatija.

Autor emisije Srđan Atanasovski.

Urednica Sanja Kunjadić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи