Читај ми!

Vek harmonike – Album „Henrijeva avantura“ Mauricija de Luke i Enrika Kalkanjija

Predstavljamo album „Henrijeva avantura“ harmonikaša Mauricija de Luke i oboiste Enrika Kalkanjija, koji je 2019. godine objavio Italijanski institut za snimanja – Vermer. Izdanje sardži dela za obou i harmoniku šest savremenih kompozitora napisanih po porudžbini Enrika Kalkanjija

Uprkos razlici u stilu pisanja autora, objedinjujući činilac je jednostavan i razumljiv jezik koji je uglavnom evokacija ranijih muzičkih epoha, što ovaj album čini veoma prijemčivim.

Na početku ćete čuti naslovnu numeru, Henrijeva avantura Virđinija Cokatelija, italijanskog kompozitora, dirigenta i pedagoga. Njegov katalog trenutno broji preko 800 naslova simfonijske, kamerne, horske ili muzike za solo instrumente, balete kao i primenjenu muziku za dokumentarne filmove. Kompozicija koja otvara album rezimira Cokatelijevu poetiku i ideale komponovanja sa izraženom melodičnom linijom, uz reminiscenciju na 18. vek.

Odmah potom čućete Kapričo broj 2 Marka Fazolija sa stavovima Andante i Bolero. Prema rečima autora ovaj rapsodični komad pisan u veoma slobodnom stilu, od izvođača zahteva izrazitu virtuoznost. Slede kompozicije: Ekscelsior argentinskog kompozitora Miglea Anhela Musumana, Končertino Ulofa Neslunda iz 2012. godine i Nova klasična fantazija Pjetra Salvađa. Koncert u starom stilu Marka Fazolija iz 2013. godine inspirisan je baroknim koncertom te se zasniva na kontrapunktskom radu. Ovom tehnikom autor je vešto prilagodio različite tonske boje dva instrumenta.

Urednica emisije Marija Vuković.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи