Читај ми!

Gramofonija - Koncerti Jozefa Hajdna

Izvode violinista Bohuslava Matoušek, pijanista Petr Adamec i članovi Praškog kamernog orkestra pod upravom Libora Hlavačeka. Emitovaćemo zapise sa ploče kompanije Suprafon iz 1976. godine.

Bohuslav Matoušek je početkom sedamdesetih privukao pažnju javnosti snimcima Hajdnovih koncerata za violinu i orkestar koji su objavljeni u nekoliko verzija. Ubrzo je pobedio na prestižnom takmičenju u okviru festivala "Praško proleće", nakon kojeg su usledila snimanja Martinuovih i Šulhofovih koncerata, kao i niz nastupa širom Evrope. U ovom periodu je zabeležen i album koji večeras emitujemo, a koji je, uprkos uspehu, označio početak problema sa češkim vlastima koji su se vremenom uvećevali, dovodeći do stagnacije u karijeri ovog umetnika. Do ponovnog pomirenja i nastavka Matoušekovih diskografskih aktivnosti će doći tek krajem decenije, kada Suprafon objavljuje vrlo uspešnu ploču sa Šubertovim sonatinama za violinu i klavir. Snimke koji slede je zabeležio Miloslav Kulan u čuvenom praškom studiju "Domovina" u februaru i martu 1973. godine, dok je supervizor snimanja bio Pavel Kun.

Za dizajn ovog albuma je bila zadužena Magdalena Laškova koja se pored grafičkog dizajna bavila i muzičkom produkcijom, a fotograf je bio Pavel Vaha. Zanimljivo je da je programski komentar napisao Oldžih Pulkert, glavni i odgovorni urednik Suprafonovog odseka za klasičnu muziku, koji je takođe bio producent više izdanja.

Autor emisije Milan Milojković.

Urednica Sanja Kunjadić.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи