Читај ми!

Umetnost interpretacije – Dmitrij Sinkovski

U emisiji ćemo predstaviti umeće ovog ruskog violiniste, kontratenora i dirigenta.

Dmitrij Sinkovski je rano započeo da uči violinu, a sredinom dvehiljaditih stiče značajna priznanja kao što su nagrade na Međunarodnom takmičenju Johan Sebastijhan Bah u Lajpcigu, i Muzika Antika u Brižu. Svoju izvođačku karijeru započeo je saradnjama sa najprestižnijim ansamblima za ranu muziku kao što su Il Đardino armoniko, Il Kompleso baroko, Muzika Petropolitana i Akademija Bizantina. Pored izvođenja barokne muzike koja dominira na njegovom repertoaru, Sinkovski se rado okreće i drugim muzičkim epohama, te izvodi i dela nastala od 18. do 20. veka -  od Mocarta do Berga, i od Betovena i Bartoka. 

Kritika njegov interpretativan stil opisuje kao "virtuozan, prefinjen, ekspresivan i imaginativan".

Iako je nakon pobeda na prestižnim violinskim takmičenjima delovalo kao da će se Sinkovski u potpunosti posvetiti ovoj karijeri, godine 2007. on otkriva da poseduje i veliki pevački talenat. Tada počinje da radi sa Majklom Čensom, Janom Ivanilovom i drugim pedagozima, kako bi usavršio svoje umeće. Svojim čistim i snažnim glasom nametnuo se kao vrsni kontratenor, nastupajući na festivalu u Lucernu, na Hendlovom festivalu u Getingenu, i Boljšoj teatru, i na mnogim drugim scenama. Između ostalog, beogradska publika mogla je da ga čuje u ovoj ulozi i na koncertu koji je održao u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti 2019. godine.

Ali pored ove dve uloge, početkom početkom druge decenije 21. veka, on sve češće počinje da se okušava i kao dirigent. Godine 2011. godine osniva ansambl La Voće Strumentale, prevashodno okrenut izvođenju barokne muzike, a njegova medjunarodna dirigentska karijera dobija na zamahu posle sezone 2012-2013. kada je nastupao sa Džojs DiDonato tokom njene turneje "Kraljice drame". Ovi nastupi mu otvaraju vrata i značajnih svetskih orkestara, te dobija pozive Simfonijskog orkestra u Sijetlu i Simfonijskog orkestra u Detroitu, sa kojim izvodi raznoliki repertoar. Kako bi se dodatno usavršio, studirao je i horsko dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a opersko i simfonijsko dirigovanje na Konzervatorijujmu u Tuluzu.

Emisiju pripremila: Tamara Simović. 

Urednica emisije: Ivana Neimarević.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи