Читај ми!

Vek harmonike

Čućete ostvarenje pod nazivom „oncert za harmoniku i orkestar zasnovan na Dvostrukom koncertu za violinu i violu” Kšištofa Pendereckog, u izvođenju Maćeja Fronckjeviča i članova Nacionalnog poljskog orkestra mladih „Jerži Semkov”, pod upravom autora.

Originalno delo, Dvostruki koncert za violinu i violu, Penderecki je napisao 2012, a aranžman za harmoniku, uz kompozitorovu autorizaciju, priredio je Fronckjevič 2017. godine. Snimak koji večeras slušate zabeležen je u koncertnom studiju „Vitold Lutoslavski” Poljskog radija u decembru 2018, a naredne godine objavila ga je produkcijska kuća Duks.

Dvostruki koncert za violinu i violu Penderecki je napisao u čast proslave 200. godišnjice od osnivanja bečkog udruženja „Društvo prijatelja muzike”, odnosno Muzikferajna, za koje je 1870. godine napravljena čuvena koncertna dvorana. Kompozicija je stekla popularnost ubrzo nakon premijere, a po navodima kritičara, publika je bila oduševljena majstorskom upotrebom srodnih instrumenata. Autor aranžmana za harmoniku i orkestar, Maćej Fronckjevič, ovom zanimljivom verzijom otkrio je nove zvučne aspekte kompozicije. U razgovoru za naš program, istaknuti poljski harmonikaš mlađe generacije izneo je podatak da je dugo imao želju da Penderecki napiše za njega koncert za harmoniku. Kada je postalo jasno da se to neće desiti, kompozitor je prvo predložio da naprave verziju klavirskog koncerta, ali Fronckjevič nije bio oduševljen tom idejom. Kako je sa autorom već radio na verziji za harmoniku njegove Sinfonijete za gudački trio, bilo mu je očigledno da bi bilo najbolje da prerade koncert za žičane instrumente, sa čim se složio i sam Penderecki. Svi kontrasti koji su bili odgovorni za strukturnu fragmentaciju ovog neoromantičarskog koncerta, u verziji za harmoniku dobijaju još oštrije konture, a izdvojena solistička deonica, zbog izostanka dijaloga sa drugim solistom, pravi intrigantni kontrapunkt sa orkestarskim interludijumima.

Delo je snimljeno u koncertnom studiju „Vitold Lutoslavski” Poljskog radija uz učešće kompozitora i njegovog bliskog saradnika i asistenta, dirigenta Maćeja Tvoreka. Ovo je bio i poslednji put da je Nacionalni poljski orkestar mladih „Jerži Semkov” sarađivao sa Pendereckim, koji je bio njihov pokrovitelj i mentor, čime su zatvorili impresivnu seriju fonografskih snimaka simfonija i koncerata maestra koji je preminuo 29. marta 2020. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи