Gramofonija – Hektor Berlioz: Fantastična simfonija

Reprodukovaćemo zapis u interpretaciji članova Čikaškog simfonijskog orkestra pod upravom Džordža Šoltija. Snimak iz 1972. godine britanske produkcijske kuće Deka emitovaćemo sa licencne ploče kompanije Jugoton.

Snimanje ove ploče se odvijalo u dvorani Kranert centra za izvođačke umetnosti Univerziteta u Ilinoisu, u kojoj je Šolti sa svojim ansamblom zabeležio veliki broj snimaka objavljenih na audiofilskim formatima tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Britanski dirigent mađarskog porekla je na čelo Čikaškog simfonijskog orkestra došao 1969. godine, a prve značajne diskografske uspehe sa ovim ansamblom je postigao već nakon godinu dana snimcima Malerove Šeste simfonije i ciklusa Pesme dečaka lutalice. Ubrzo su usledila snimanja i ostalih Malerovih kompozicija uz izuzetak ploče koju večeras emitujemo, a koja je objavljena u istoj godini kada i Malerova Osma simfonija kao pojedinačno izdanje uz petostruki komplet sa snimcima Četvrte, Osme i Devete simfonije ovog bečkog autora. Sva ova izdanja su tokom godina objavljena u više desetina verzija, na gotovo svim komercijalnim audio formatima, te tako snimak Berliozovog ostvarenja pored vinilne verzije, postoji na kompakt kaseti, kompakt-disku, četvorokanalnoj stereo traci i kao digitalni fajl. 

Producent ovog albuma je bio Dejvid Harvi, koji je za svoj angažman dobio prestižnu nagradu Gremi 1972. i 1974. godine, dok je snimatelj bio Kenet Vilkinson koji je svoju karijeru započeo još u eri šelak ploča, te u svom opusu ima preko hiljadu izdanja. Omot je zasnovan na slici „Portret umetnika u ateljeu” Teodora Žerikoa.

Autor Milan Milojković
Uredica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи