Savremena srpska muzika

Premijerno na našim talasima možete slušati muziku sa autorskog albuma Nemanje Radivojevića.

Ovaj kompozitor srednje generacije, rođen je 1981. godine u Novom Sadu, gde je završio studije gitare na Akademiji umetnosti. Školovanje je nastavio u Ženevi na master studijama teorije muzike, a zatim i u Bernu, gde je u septembru 2015. završio master kompozicije u klasi Ksavijea Dajea. Potom se usavršavao na master-klasovima kod umetnika poput Franka Bedrosijana, Majkla Finisija, Tristana Miraja, Oskara Bjankija i drugih. Danas, Radivojević živi u Švajcarskoj, gde trenutno pohađa doktorske studije iz oblasti muzikologije u klasama Anselma Gerharda i Romana Brotbeka, a radi i kao asistent na Katedri za kreativne kompozicione prakse na Univerzitetu u Bernu. 

Dela Nemanje Radivojevića su izvodili značajni sastavi posvećeni interpretaciji savremene muzike kao što su Asko/Šenberg ansambl iz Amsterdama, Ansambl Rešerš, Lucern Alumni Ansambl, Kontršan, Ansambl Proton iz Berna i mnogi drugi. Autor je muzike za deset pozorišnih predstava Brod teatra iz Novog Sada, a aktivan je i kao muzički kritičar u švajcarskim časopisima posvećenim savremenoj muzici. 

Kompozitorski opus ovog umetnika je raznovrstan, ali je zajednička odlika svih njegovih dela propitivanje samog procesa komponovanja – okosnicu njegove poetike čini reinterpretacija kompozicionih sredstava i metoda, uz snažan uticaj improvizacije kao i različitih muzičkih stilova 20. veka – od avangardne i spektralne muzike, preko roka, do panka. 

U večerašnjoj emisiji slušaćete snimke dela Nemanje Radivojevića zabeležene na radionici održanoj 2020. godine u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu. Cilj radionice bio je razvijanje mogućih načina komunikacije između različitih muzičkih tradicija kroz ispitivanje mogućnosti novog čitanja dela savremene muzike iz perspektive muzičara sa impro i džez scene. Tako se na ovom albumu nalaze po dve verzije nekih od Radivojevićevih ostvarenja, dok su neka zabeležena samo u jednom vidu. 

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи