Читај ми!

Gramofonija – Duhovne kompozicije Mihaela Hajdna

Slušaćete duhovne kompozicije Mihaela Hajdna u interpretaciji članova ženskog hora i orkestra Filharmonije u Đeru pod upravom Mikloša Saba. Emitovaćemo zapise iz 1972. godine sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Hungaroton.

Kako smo u prethodnim emisijama već imali prilike da se upoznamo sa radom filharmonije iz Đera, čuvene upravo po posvećenosti pretklasičnom repertoaru i snimanju dela manje poznatih autora, ne iznenađuje što je jedan od prvih albuma ovog ansambla bio upravo posvećen ostvarenjima Mihaela Hajdna, mlađeg brata Jozefa Hajdna. Početkom sedamdesetih, kada su nastali, ovi zapisi su predstavljali svojevrsni diskografski kuriozitet, budući da je bilo veoma malo srodnih izdanja, naročito u Istočnoj Evropi. Dirigent Mikloš Sabo je bio osnivač ženskog hora iz Đera, te je sa ovim ansamblom redovno nastupao. Zahvaljujući uspehu snimaka koje večeras emitujemo, Sabo je sa svojim horom već sledeće godine realizovao još jedan album sa muzikom Mihaela Hajdna, a obe ploče su doživele svoja reizdanja.

Producent ovog albuma je bio Laslo Bek, dok je snimateljski tim predvodila Judit Lukač, dugogodišnja tehničarka Hungarotona koja je relizovala preko 200 albuma sa umetničkom muzikom tokom šezdesetih i sedamdesetih godina. Programski komentar je napisao Ivan Kertes, dok je omot originalnog izdanja dizajnirao Endre Morvaj.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи