Muzika viva – Uskršnja nedelja Euroradija

Snimak koncerta održanog 14. marta u crkvi Svete Katarine u Vilnjusu kada su hor Jauna Muzika i gudački kvartet Metis pod upravom Vaclovasa Augustinasa izveli dela Džona Tavenera, Maksa Rihtera i litvanskog autora Vidmantasa Bartulisa.

Okosnicu ovog uskršnjeg programa, činila su dela Džona Tavenera, savremenog britanskog kompozitora duboko zainteresovanog za misticizam, religiozne teme i duhovnost. Njegova muzika je nalazila lak put do šire publike jer je koristio, kontemplativne, statične strukture i izvajane dijatonske melodije, inspirisane razlitičkim svetskim spiritualnim i religioznim tradicijama. Posebno je bio vezan za praksu Ruske pravoslavne crkve kojoj je pristupio početkom 80-ih, kao i grčkom i vizantijskom duhovnom muzikom.

U emisiji ćete čuti neka popularna Tavenerova dela poput Pogrebnog Ikosa, ostvarenja za hor i gudački kvartet Bogomladenac inspirisanog službama pravoslavne crkve u toku Velike, Strasne sedmice ili horske pesme Kao onaj koji je zaspao napisanu za Liturgiju Vasilija Velikog za Veliku subotu, koja opisuje očekivanje tajne vaskrsnuća. Predstavićemo i delo Maksa Rithera O priodi dnevnog svetla iz 2004. godine, napisano u pitkom post-minimalističkom ključu, kao i kompoziciju Svetlo sunce Vidmantasa Bartulisa, litvanskog kompozitora koji se u svojim delima okretao muzici prošlosti stvarajući lirsku, postmodernu muzičku matricu.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи