Читај ми!

Gramofonija – Končerta grosa Frančeska Đeminijanija

Reprodukujemo snimke interpretacije članova Ansambla solista Lava Markiza. sa ploče koju je 1977. godine objavila produkcijska kuća Melodija.

Kraj sedamdesetih godina XX veka u karijeri sovjetsko-holandskog violiniste i dirigenta Lava Markiza su obeležili intenzivni nastupi i snimanja kako sa Moskovskim kamernim orkestrom, tako i sa njegovim Ansamblom solista. U istoj godini u kojoj je objavljen album koji večeras emitujemo, Markiz je objavio još četiri ploče sa muzikom Mocarta, da bi dve godine kasnije usledila još jedna takva serija od pet albuma posvećenih Hendlovom stvaralaštvu. Iako će kasnije biti čuven kao interpretator dela svojih savremenika, Lav Markiz je u ovom periodu bio okrenut repertoaru koji su činile kompozicije autora 17. i 18. veka, o čemu svedoči i ploča sa Đeminijanijevim ostvarenjima. Ovi snimci starog italijanskog majstora koji je slavu stekao u Engleskoj, nakon Markizove emigracije i rada sa brojnim evropskim orkestrima, stekli su kultni status, budući da su objavljeni još samo jednom, 1980. godine za produkcijsku kuću Apreljevski zavod.

Zanimljivo je da su na različitim verzijama omota, nazivi ansambla različito navedeni, iako je očigledno da je reč o istom sastavu. Na verzijama za domaće tržište iz 1977. i 1980. godine, naziv ansambla je samo „kamerni orkestar", bez posebnog imena, a Markiz je naveden kao dirigent. Međutim, na omotu za ploču koja je, sudeći po tekstu na više jezika, bila namenjena izvozu, naveden je „Ansambl solista pod upravom Lava Markiza". U oba slučaja je reč o istom ansamblu koji je Markiz okupio za potrebe snimanja.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи