Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Večerašnjom emisijom započinjemo reprodukciju odabranih ekskluzivnih koncerata iz ciklusa „Premijum koncerti Euroradija”, koje smo dobili zahvaljujući međunarodnoj razmeni. Prvi u nizu ovih koncerata održan je 23. septembra prošle godine u Dvoržakovoj dvorani praškog Rudolfinuma, kada je nastupila Češka filharmonija pod upravom Semjona Bičkova, a kao solisti se predstavili pijanista Danil Trifonov i trubačica Selina Ot. Na programu su bila dela iz pera Dmitrija Šostakoviča i Antonjina Dvoržaka. Ovaj koncert, kojim je zvanično otvorena sezona Češke filharmonije 2020/2021, održan je u znak sećanja na Vaclava Nojmana, slavnog češkog dirigenta, violinistu i violistu, čija je stogodišnjica rođenja obeležena 29. septembra prošle godine.

Prvo ćete čuti Šostakovičev Klavirski koncert u ce molu opus 35 broj 1 iz 1933, u kojem je kompozitor odabrao svedeni izvođački aparat nastao kao rezultat njegovog eksperimentisanja sa neobaroknom instrumentarijumom. Partituru je oblikovao za gudački ansambl, a u nju je, osim klavirskog parta, uveo i solističku deonicu trube. Delo je pisano u optimističnom tonu tradicionalne četvorostavačne strukture, u okviru kojeg se, posebno u prvom stavu, prepoznaje kompozitorov mladalački duh (imao je samo 27 godina kada je pisao ovaj koncert!), a u njega je uneo i nekoliko citata iz svojih prethodnih kompozicija, ali i odlomke iz Betovenove Apasionate, Grigove svite Per Gint, kao i Malerove Treće simfonije.

Premijera Koncerta za klavir, trubu i gudače upriličena je 15. oktobra 1933. na otvaranju koncertne sezone Lenjingradske filharmonije kada je kao solista na klaviru nastupio kompozitor, deonicu trube svirao Aleksandar Šmit, dok je ansamblom upravljao Fric Štidri, austrijski dirigent. Večeras ovaj Koncert slušamo u izuzetnoj interpretaciji nadarene mlade austrijske trubačice Seline Ot, koja je 2018. odlikovana specijalnom nagradom A-Er-De-ovog takmičenja u Minhenu kao prva žena koja je, sa samo dvadeset godina, u sedamdeset godina dugoj istoriji ove manifestacije dobila nagradu za trubu, i cenjenog ruskog pijaniste Danila Trifonova, kojeg je Marta Argerič opisala rečima da „Trifonov ima sve... i više od toga... nežnost, ali i taj demonski element koji ga pokreće".

U drugom delu koncerta izvedena je Osma simfonija u Ge duru, opus 88 Antonjina Dvoržaka, koju je kompozitor pisao 1889. povodom izbora za člana Češke akademije nauka, književnosti i umetnisti, a koju je premijerno dirigovao 2. februara naredne godine u Pragu. Za razliku od ostalih ostvarenja koja je pisao u tom periodu, Osma simfonija odiše veselim tonovima i optimizmom. Iako u osnovnim crtama zadržava strukturu klasične simfonije, delo oblikuje i raznolikostima koje se prvenstveno odnose na kompozitorovu naklonost prema tradicionalnoj muzici.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи