Muzika sveta – Ajnur Dogan: Hedur

Predstavljamo album „Hedur” kurdske pevačice Ajnur Dogan, objavljen u martu 2020. godine za nemačku diskografsku kuću Drajer Gaido.

Ajnur Dogan rođena je 1975. godine u Čemišgezeku, na istoku Turske. Studirala je saz i tradicionalno pevanje, a specijalizovala se za kurdsku tradicionalnu muziku. Shodno tome, njena muzika se zasniva na tradicionalnim kurdskim pesmama, od kojih su mnoge stare preko 300 godina, a tekstovi neretko govore o životu i patnjama ove etničke grupe Srednjeg istoka. Ipak, nije u pitanju reinterpretacija originalnih pesama, već Doganova stvara svoj stil izvodeći ih na moderan način. Vremenom je postala jedna od najistaknutijih kurdskih pevačica u svetu, o kojoj su kritičari rekli da svojim impresivnim glasom „transformiše sve slojeve ljudske radosti i patnje u jedan zvuk”.

Naziv albuma Hedur potiče od kurdske reči koja se prevodi kao sintagma „utešiti se na vreme”, a prema rečima Ajnur Dogan, ovim nazivom je želela da naglasi trenutnu fazu svog muzičkog i duhovnog putovanja. Zapravo, ovo je njen način pronalaženja unutrašnjeg mira i ravnoteže. Većinu numera je aranžirao filmski kompzitor Franc fon Kosi, koji svojim pijanističkim partom dopunjuje muzičku naraciju Ajnur Dogan. Osim njih dvoje, na albumu sudeluju i Istanbulski gudački kvartet, Ediz Hafizoglu – bubnjevi i Kagan Jildiz – kontrabas.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи