Читај ми!

Džez

Koncert trija švajcarske pijanistkinje Silvi Kurvoazije, snimljen 14. marta prošle godine na Taktlos festivalu u Cirihu.

Silvi Kurvoazije, umetnica je srednje generacije, koja još od kasnih devedesetih živi i radi u Njujorku. Tokom svoje bogate karijere učestvovala je u snimanju preko šezdeset albuma, kao bendliderka ili prateća muzičarka. Među njenim brojnim saradnjama ističe se učešće u Masada projektima Džona Zorna, trio sa Suzi Ibarom i Ikue Mori, sviranje u bendovima Tima Berna, Marka Dresera, i drugih legendarnih imena njujorške džez scene. Često snima i nastupa sa svojim životnim partnerom, violinistom Markom Feldmanom. 

Kao autorku i bendliderku, odlikuje je veoma sofisticiran pristup savremenom džezu, u kome se prepliću ljubav prema fri džezu i avangardi, klasičarski pristup, ali i duboko poštovanje spram inovativnih džez tradicija od šezdesetih godina prošlog veka do danas. U tom smislu je paradigmatičan i njen dugogodišnji trio sa bubnjarem Tomom Rejnijem i basistom Druom Gresom, kao sastav u kome Kurvoazije na relativno pristupačan način sažima svoj kompozitorski i aranžerski pristup. U praksi to znači da nijedan segment konvencionalnog džez izraza nije zanemaren: teme su kompleksne i pažljivo elaborirane, dok su improvizacije nadahnute kako u solističkim izletima, tako i intuitivnoj interakciji muzičara.

Autor Nikola Marković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво