Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo ekskluzivan snimak koncerta održanog 19. januara prošle godine u dvorani Opere u Cirihu, koji smo dobili posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija. Tom prilikom nastupili su Filharmonija ovog švajcarskog grada i dirigent Đanandrea Nozeda koji će u sezoni 2021/2022. biti umetnički direktor ciriške Opere. Kao solista na koncertu predstavio se violončelista Narek Haknazarijan, a na programu su bila ostvarenja iz pera trojice kompozitora romantičarske epohe: Franca Šuberta, Petra Čajkovskog i Feliksa Mendelsona.

Najpre ćemo slušati uvertiru za Šubertov scenski komad Magična harfa pisan po tekstu Georga fon Hofmana, koji je premijerno izveden 19. avgusta 1820. godine u bečkom pozorištu Teatar an der Vin.

Druga tačka na programu bile su Varijacije na rokoko temu, opus 33 Petra Čajkovskog. Kompozitor je ovo delo pisao 1876. godine nakon završetka rada na partituri uvertire Frančeska da Rimini, muzike za balet Labudovo jezero, uporedo unoseći i poslednje izmene u svoj klavirski ciklus Godišnja doba. Istoričari su složni u stavu da Varijacije na rokoko temu predstavljaju delo koje je po obliku i sadržaju najbliže koncertu za violončelo, a koje je Čajkovski pisao uz veliku pomoć nemačkog violončeliste Vilhelma Ficenhagena, koji je u to doba bio profesor na Konzervatorijumu u Moskvi. Ficenhagen je delo premijerno interpretirao 30. novembra 1877. godine u Moskvi kada je orkestrom dirigovao slavni Nikolaj Rubinštajn, brat Antona Rubinštajna i blizak prijatelj Petra Čajkovskog.

Kao solistu u ovom ostvarenju slušaćemo Nareka Haknazarijana koji je 2011. godine osvojio specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju Petar Čajkovski, a koja mu je omogućila brojne nastupe sa orkestrima i dirigentima širom sveta. Ovaj mladi jermenski violončelista je 2014. uključen u Bi-Bi-Sijev program Nove generacije umetnika.

Treća simfonija u a molu, opus 56 Feliksa Mendelsona, nazvana Škotska, komponovana je u periodu od 1829. do 1842. godine, kada je i premijerno izvedena u dvorani Gevandhaus u Lajpcigu. Kako navode istorijski izvori, posle studija Mendelson je 1829. godine prvi put posetio Britaniju, a boravak u ovoj zemlji inspirisao ga je da, pored uvertire Hebridi - Fingalova pećina u ha molu, opus 26, napiše i Škotsku simfoniju i posveti je tada mladoj kraljici Viktoriji, čiji je bio i miljenik.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара