Читај ми!

Gramofonija – Simfonije Jozefa Hajdna

Simfonije Jozefa Hajdna interpretiraju članovi Mađarskog kamernog orkestra pod upravom Vilmoša Tatraija. Emitovaćemo zapise iz 1967. godine sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Hungaroton.

Mađarski kamerni orkestar je osnovan 1957. godine, a inicijator njegovog nastanka i kasnije rukovodilac, bio je u upravo violinista Vilmoš Tatrai. Ansambl je od svojih početaka bio fokusiran na ostvarenja bečkih klasičara, uz povremene izlete u tada nedovoljno poznate opuse Vranickog, Zismajera i Albrehtsbergera, kojima su skrenuli pažnju međunarodne publike. Diskografske aktivnosti ansambla su otpočele ubzo po osnivanju te je do prekida rada krajem osamdesetih godina, Mađarski kamerni orkestar sudelovao na stotinak ploča, od kojih su mnoge objavljene i na ranim kompakt-diskovima. O popularnosti ovog sastava tokom tri decenije rada svedoče i edicije Hungarotona u okviru kojih su objavljivani njihovi snimci, kao što je serija pod nazivom Muzika za svakog u okviru koje je objavljena i ploča koju večeras emitujemo. Rad ovog ansambla je nakon pauze obnovljen 2011. godine.

Izdanja iz serije Muzika za svakog nisu odlikovali luksuzni omoti, ali Hungaroton ipak nije zbog uštede odustao od svoje dosledne prakse da pažljivo navodi sve relevantne podatke o snimku i muzici. Programski komentar je svedeniji nego što je uobičajeno, a napisao ga je Ferenc Bonis koji je često bio autor tekstova na Hungarotonovim izdanjima sa klasičnom muzikom. Grafičko rešenje je slično za sve ploče iz edicije a pored zajedničkog okvira sa natpisima sadrži još i fotografije čuvenih umetničkih dela koje su drugačije za svaku ploču.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи