Читај ми!

Vek harmonike

Duo Eskarlata izvodi dela Dvoržaka, Martinua i Šumana

Odabrane numere sa debi albuma „U narodnom duhu” dua Eskarlata, koji čine violončelistkinja Danijela Ros-Hunciker i harmonikašica Ina Hofman, sada Kaljehas. Ovaj album objavljen je 2014. godine za diskografsku kuću Genuin.

Eskarlata, odnosno skerletno crvena boja u nazivu dua odnosi se na boju cveta amarilisa koji ove umetnice koriste kao simbol. Sastav postoji od 2011. godine, a na repertoaru imaju dela iz svih epoha zapadne istorije muzike. Ove mlade umetnice kontinuirano tragaju za zvukom koji će odgovarati originalnim kompozicijama, tako da svoje transkripcije ponekad prilagođavaju i na neočekivan način. Naime, harmonika ponekad svira melodiju koja je izvorno pisana za violončelo, dok ovaj gudački instrument preuzima ulogu pratnje.

U večerašnjoj emisiji slušaćete: Slike iz bajki opus 113 Roberta Šumana, Polonezu u A-duru, posthumni opus Antonjina Dvoržaka, Sedam arabeski - ritmičke studije koje je Bohuslav Martinu napisao 1931. godine, kao i Pet komada u narodnom duhu opus 102 Roberta Šumana, originalno napisanih za violončelo ili violinu i klavir 1849. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара