Читај ми!

Putevi proze

Romen Gari: Pas belac

U emisiji Putevi proze, od ponedeljka, 15. do petka, 19. marta, možete slušati delove romana francuskog pisca Romena Garija „Pas belac”.

Romen Gari rođen je 1914. godine, u Vilnjusu, u Litvaniji, kao Roman Kacev. Siromašno detinjstvo proveo je s majkom u Rusiji i Poljskoj. U Francusku odlaze 1928. godine. Nakon studija prava, Gari postaje pilot i pristupa De Golovom Pokretu otpora. Po završetku rata posvećuje se diplomatiji i pisanju. Prvi roman, Evropsko vaspitanje objavio je 1945. Potom slede Koreni neba, (za koji 1956. dobija Gonkurovu nagradu), Obećanje u zoru, Beli pas, Zmajevi, Život je pred tobom... Pored romana pisao je i novele, eseje, drame i filmske scenarije. Njegov opus obeležen je humanizmom i težnjom da se afirmiše ljudsko (i životinjsko) dostojanstvo. Posle 1974. godine objavljivao je pod pseudonimom Emil Ažar. Uprkos velikoj Ažarovoj popularnosti Gari je bio istrajan u čuvanju tajne o svom dvostrukom identitetu. Za roman o siročetu Muhamedu i bivšoj prostitutki koja ga odgaja - Život je pred tobom - 1975. dobija ponovo Gonkurovu nagradu, a ekranizacija ovog dela 1978. osvaja Oskara za najbolji strani film.

Romen Gari vodio je uzbudljiv život, a posebnu pažnju javnosti privlačio je njegov brak sa kultnom glumicom francuskog filma Džin Siberg. Deo njihovog zajedničkog života opisan je i u romanu Pas belac čije delove ćemo emitovati na našem programu. Ovo Garijevo delo objavio je Galimar 1970. godine, da bi deset godina kasnije poslužilo kao predložak za film Beli pas.        

Knjiga će uskoro biti objavljena u izdanju Službenog glasnika.
Tekst je s francuskog prevela Jelena Mitrović.
Čita Dušica Mijatović.
Urednice Olivera Gavrić i Olivera Nušić.





 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво