Gramofonija

Kompozicije za klavirski trio Franca Šuberta izvode pijanista Ferenc Radoš, violinista Deneš Kovač i violončelista Ede Banda. Ploču je objavila produkcijska kuća Hungaroton 1982. godine.

Svi članovi ansambla su pre ovog albuma imali određenog diskografskog iskustva, a svoje studijske karijere su započeli još ranih šezdesetih godina, tumačeći pretežno dela čuvenih autora u okviru raznih ansambala. Među njima se naročito ističe violinista Deneš Kovač, čiji opus broji stotinak naslova pretežno sa orkestarskom i kamernom muzikom Mocarta, Betovena i drugih autora 18. i 19. veka. Diskografija Edea Bande je sličnog obima, ali nešto raznovrsnijeg repertoara, u kojem se naročito ističu njegovi zapisi tokom saradnje sa gudačkim kvartetom Tatrai. Iako je pijanista Radoš u vreme snimanja ovog albuma imao najmanje muzike na pločama iza sebe, nije reč o mladom umetniku, već o profesoru sa Akademije „Franc List" koji je tek nakon penzionisanja 1996. godine, otpočeo sa intenzivnijim izvođačkim aktivnostima, te je ovaj album jedan od retkih na kojem se može čuti njegovo sviranje iz perioda dok je radio na akademiji.  

Snimatelj ove ploče su bio je Ferenc Dobo koji je uglavnom radio na zapisima popularne muzike, dok je producentkinja bila Dora Antal. Omot ploče na naslovnoj strani sadrži reprodukciju slike „Ribnjak u planinama" nemačkog slikara Gustava Rihtera, dok je programski komentar napisala muzikološkinja Mariane Pandi.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се