Читај ми!

Umetnost interpretacije – Bertran Šamaju

U emisiji ćete pratiti snimak sa koncerta koji je ovaj umetnik održao prošlog leta, tačnije 8. avgusta, na otvorenoj pozornici Auditorijuma parka zamka Floran, u okviru festvala Rok d’Anteron.

Rođen 1981. godine u Tuluzu, Bertran Šamaju je studije klavira pohađao na Konzervatorijumu u rodnom gradu, a potom i u Parizu. Specijalizovao se u Londonu, gde su mu mentori bili Leon Flajšer, Dmitrij Baškirov, kao i Marej Peraja koji je imao značajan uticaj na Šamajuov umetnički razvoj. Godine 1998. bio je laureat pijanističkog takmičenja u Ukrajini koje nosi ime Vladimira Krajnjeva, poznatog sovjetskog interpretatora, a 2001. godine osvojio je specijalnu nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju Long-Tibo-Krespen koje se održava u Parizu. Ove nagrade otvorile su mu vrata svetskih muzičkih pozornica i omogućile da kroz brojne i veoma zapažene koncerte izgradi reputaciju jednog od umetnika koji su na najvišoj lestvici međunarodne muzičke scene.

Iako je najpoznatiji kao interpretator muzike kompozitora iz epohe romantizma, Šamaju rado izvodi i dela modernih i savremenih autora. Iz bogate biografije ovog umetnika izdvajamo da je sarađivao sa Anrijem Ditijeom, Pjerom Bulezom, Đerđom Kurtagom i Tomasom Adesom. Rado nastupa i u okviru kamernih sastava, a kritičari kao izuzetne izdvajaju Šamajuove koncerte koje je ostvario sa violončelistom Gotjeom Kapisonom, kvartetom Eben, violinistkinjom Vilde Frang, kao i sa violončelistkinjom Sol Gabetom.

U njegovoj diskografiji nalaze se kompletna dela Morisa Ravela, zatim albumi sa kompozicijama Franca Lista, Franca Šuberta, Feliksa Mendelsona, kao i oni sa delima Frederika Šopena i Sezara Franka, koji je objavio sarađujući sa drugim umetnicima. Album sa Klavirskim koncertima broj 2 i broj 5 Kamija Sen-Sansa, koji je izveo uz pratnju Francuskog nacionalnog orkstra pod upravom Emanuela Krivina, osvojio je prestižno priznanje za najbolji snimak u 2019. godini u izboru magazina Gramofon.

U večerašnjoj emisiji, umeće interpretacije Bertrana Šamajua čućete sa snimka zabeleženog prošle godine na otvorenoj sceni festivala Rok d’Anteron. Okosnicu programa ovog koncerta, činili su komadi iz zbirke Godine hodočašća Franca Lista, koje je Šamaju i diskografski objavio, uz hvalospeve kritike. Njegova virtuoznost se ogleda u savršenoj tehnici, uz izuzetnu kontrolu snage, ali i izraženim lirizmom u refleksivnijim komadima ove zbirke.

Autorka teksta: Irina Maksimović-Šašić
Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи