Читај ми!

Gramofonija – Kompozicije za lautu i konsort italijanskih renesansnih autora

Svira Daniel Benko, uz sudelovanje mecosoprana Andree fon Ram i članova ansambla Bakfark konsort i hora Muzičke omladine pod upravom Gabora Ugrina. Emitovaćemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Hungaroton 1981. godine.

Ekscentrični gitarista, lautista i rukovodilac ansambla Bakfark, Daniel Benko, svoj diskografski uspon je započeo ranih sedamdesetih izvodeći uglavnom muziku renesansnih majstora, ali i manje poznatih mađarskih autora iz XVI i XVII veka. Njegov ansambl, nazvan po mađarsko-poljskom lautisti iz XVI veka Valentinu Bakfarku, od početka ga je pratio u istraživanjima zaboravljene muzike posvećene trzalačkim instrumentima, a najčešće je bio sačinjen od grupa blok-flauta, viola i udaraljki. U to vreme, ovakav zvuk je unosio osveženje na tržište ploča umetničke muzike, te su ploče ovog ansambla privukle širok krug ljubitelja muzike, što se odrazilo i na kasnije usmerenje ansambla ka popularnoj muzici, bez napuštanja originalne ideje o interpretaciji muzike renesanse i baroka. 

Snimatelji ploče su bili iskusni tehničari Ištvan Berenji i Endre Radanji koji su pre ovog albuma imali veliki broj objavljenih snimaka, od kojih određeni broj potiče iz perioda šelak ploča, tako da je kvalitet ovog zapisa veoma visok, dok je produkcija bliža tadašnjim zapisima popularne muzike, naročito kada je reč o zvuku velikog ansambla. Omot ploče sadrži podatke na četiri jezika, kao i fotografije sa snimanja, dok je na naslovnoj strani detalj sa slike „Pogled na Veneciju" holandskog slikara Erhardusa Revejka.

Autor: Milan Milojković
Uredile: Jelena Damjanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи