Džez

Predstavljemo album „Let My People Go” saksofoniste Arčija Šepa i pijaniste Džejsona Morana, objavljen za izdavačku kuću Archieball.

Saksofonista Arči Šep jedan je od poslednjih preživelih velikana avangardnog džeza iz šezdesetih godina prošlog veka, koji je pritom još uvek u zavidnoj sviračkoj formi i diskografski aktivan. Jedan od prvoboraca politički osvešćenog i društveno angažovanog džeza tog vremena, ali i povratka izvornom afričkom nasleđu u muzici, tokom nekoliko decenija aktivne karijere je snimio na desetine izdanja vrlo različitog stilskog opsega i kvaliteta. Poslednjih godina objavljuje albume za vlastitu etiketu Archieball, neopterećen tržišnim trendovima. U takvim okolnostima snimio je niz nepretencioznih albuma, koji na pravi način ističu njegovo iskustvo i kvalitete zahvaljujući kojima je postao džez legenda.

Njegovo aktuelno izdanje sa znatno mlađim pijanistom Džejsonom Moranom paradigmatski je primer albuma kakvog Šep voli da objavljuje danas. U intimnom duo formatu, osamdesettrogodišnji saksofonista interpretira poznate numere iz istorije džeza, kao i one sa jakim spiritualnim nabojem poput Sometimes I Feel Like a Motherless Child ili Go Down Moses. U slobodnoj i opuštenoj interakciji dvojice tehnički superiornih muzičara, poznate teme ostaju i dovoljno prepoznatljive, ali i stilski osvežene upravo kroz njihovu međuigru, kao i bluzirane, hrapave vokalne deonice Arčija Šepa.

Autor Nikola Marković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи