Читај ми!

Vek harmonike

Festival harmonike i kamerne muzike „Eufonija”

Reprodukujemo snimak onlajn koncerta „Nova srpska muzika za harmoniku”, kojim je 19. decembra 2020. godine zatvoren 5. Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike „Eufonija” u Novom Sadu. Tom prilikom nastupili su Miloš Katanić, Miloš Milivojević i Ansambl 2K+ pod upravom Mikice Jevtića

„Nova srpska muzika za harmoniku" je projekat Udruženja Eufonija kojim se podstiče razvoj umetničke literature za harmoniku. Ove godine, u okviru koncerta u Kulturnoj stanci Eđšeg izvedena su dela troje domaćih autora, odabrana na prethodno organizovanom konkursu. Ove premijere interpretirala su dvojica naših istaknutih akordeonista, koji su do sada svoje karijere gradili u inostranstvu – Miloš Milivojević i Miloš Katanić.

Na početku emisije čućete Končertino za harmoniku Predraga Pavlovića. Kompozicija je, prema rečima autora, inspirisana pre svega harmonikom kao instrumentom velikih tehničkih mogućnosti i stilskog diverziteta. Napisana je u "karantinu" 2020. godine i predstavlja svojevrstan odraz sveopšte anksioznosti usled aktuelne pandemije. Solista je bio Miloš Katanić, koji je svojom izražajnom i osećajnom interpretacijom posebno dočarao kompozitorovu ideju.

U nastavku emisije, u interpretaciji ovog ansambla i soliste Miloša Milivojevića, čućete ostvarenje pod nazivom Drama kit za harmoniku i ansambl Svetozara Nešića. Naziv dela predstavlja spoj engleske sintagme za set bubnjeva – dram kit, i osećaja drame koji provejava kompozicijom.

Ovaj novosadski autor eksperimentisao je sa kontrastnim elementima, u smislu savremenog i tradicionalnog, i kako ti elementi funkciošu zajedno, odnosno u istom trenutku. U tom smislu, delo obiluje segmentima inspirisanim muzikom prethodnih epoha koje donose grupe instrumenata, a koji izranjaju iz svojevrsne zvučne mase ansambla. Uloga harmonike za nijansu prednjači u odnosu na ansambl, ali se ne ističe previše. Upravo tu dolazi do izražaja tehnička i izražajna kompleksnost interpretacije Milivojevića, koga britanska kritika opisuje kao "neustrašivog virtuoza".

Do kraja emisije, u istoj interpretaciji, čućete još i Končertino Marka Dulića, mladog vojvođanskog kompozitora. Ideja za ovo delo nastala je još 2012. godine kada je autora, tokom šetnje Novim Sadom, privukao neobičan zvuk i izobličene frekvencije iz daljine, za koje će ispostaviti da potiču iz praznog dečjeg zabavnog parka, zapravo od vrteške sa konjićima koja se okretala na vetru. Međutim, kompozicija ne predstavlja opis samog događaja, niti tonsko slikanje već je, kako sam autor kaže, refleksija osećaja i impresija prilikom boravka u luna parku. Akustična izobličenja su potom dobila oblik u čijem okviru je Dulić "čuo" prijatnu melodiju. Ono što stiče kao posebno važno u Končertinu, jeste momenat dečje neiskvarenosti koja se kroz život na različite načine preobražava i potencijalno gubi u svakom čoveku. Početna tema zato i zvuči veoma poznato, gotovo filmski, iako nije parafraza ili citat drugih kompozicija, već je originalno napisana.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи