Džez

Predstavljamo album „Uma Elmo” danskog gitariste Jakoba Broa, objavljen pre desetak dana za diskografsku kuću ECM Records.

Danski gitarista Jakob Bro od ranih dvehiljaditih je paralelno gradio bendlidersku karijeru i nastupao u bendovima velikana džeza poput Pola Mošna i Tomaša Stanka. Kroz oba ova sastava sticao je značajna iskustva u tretmanu gitare u džez aranžmanima, koja je na vrlo karakterističan način razrađivao u svojim sastavima. Naročito značajan iskorak u karijeri napravio je snimajući trio albume sa basistom Tomasom Morganom i bubnjarem Džoijem Baronom za izdavačku kuću ECM Records. Na ovim izdanjima Bro u punoj snazi predstavlja koncept u kojem električna gitara nije vodeći instrument već se radije okreće poigravanjima sa teksturom zvuka, pedalama i elektronskim efektima, kao i akordskim razlaganjima, preko kojih dvojica muzičara iz ritam sekcije preuzimaju solističke role.

Aktuelni album Uma Elmo nije prvi na kome Jakob Bro koristi trubu, ali ovde je nije upotrebljena kao kao dodatak triju, već u svedenoj postavi, umesto kontrabasa dobija na značaju. Već i sama činjenica da trubu na albumu svira Arve Henriksen, muzičar distinktivnog stila koji je oblikovao skandinavski džez u poslednje tri decenije, prirodno pomera fokus slušaoca ka ovom instrumentu. Tome doprinosi i odsustvo Džoija Barona kao slavnog bubnjara-soliste, koga je u triju zamenio Horhe Rosi. Tako Jakob Bro na specifičan način kombinuje esencijalne kvalitete eteričnog, kontemplativnog skandinavskog džeza, i svoj dobro razrađeni aranžerski pristup sa prethodnih albuma, u svežu i originalnu celinu.

Autor Nikola Marković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи