Читај ми!

Gramofonija

Slušaćete kompozicije za violončelo i klavir Antonjina Dvoržaka, Enrikea Granadosa, Rudolfa Matza, Dušana Bogdanovića i Džordža Geršvina u izvođenju Valtera Dešpalja i Dušana Bogdanovića. Ploču je objavila produkcijska kuća PGP-RTB 1988. godine.

Čuveni hrvatski violončelista Valter Dešpalj je i pre ovog albuma imao velikog iskustva sa nastupima u duu sa gitarom, o čemu svedoči i njegova ploča sa gitaristom Darkom Petrinjakom, objavljena za Jugoton 1976. godine. S druge strane, Bogdanović je u tom trenutku imao nešto manje diskografskog iskustva od Dešpalja, ali su njegove kompozicije već bile prisutne na repertoarima brojnih gitarista, između ostalih i pomenutog Petrinjaka, koji je njegovu Tokatu uvrstio na svoj vinil objavljen godinu dana pre albuma sa Dešpaljem. Zajednički album Dešpalja i Bogdanovića je pre svega značajan zbog toga što dokumentuje saradnju ove dvojice izvođača na aranžmanima za violončelo i gitaru koje zajednički potpisiju, pored toga što sadrži zanimljive i dinamički zahtevne snimke ovog neuobičajenog sastava instrumenata.

Značajno je pomenuti da album sadrži i rani snimak kompozicije Četiri intimna komada Dušana Bogdanovića koja će u narednim decenijama postati veoma popularna među izvođačima, što će rezultirati i velikim brojem izdanja na kojima se nalazi. Bogdanović je ovo delo ponovo snimio sa violončelistom Rafaelom Hekmanom za svoj album iz 2001. godine, a među skorijima izdanjima, naročito uspešnim se smatra tumačenje koje su zabeležili članovi dua Vila-Lobos na Naksosovom izdanju posvećenom violončelu i gitari iz 2017. godine.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво