Читај ми!

Antologija srpske muzike

Dela Radomira Petrovića: Concerto in modo antico, koncertna uvertira Moto sinfonico, Sonatina za obou i klavir, kao i dva horska ostvarenja – Madrigal i Vitolade.

Rođen 1923. godine u Beogradu, Radomir Petrović je studije kompozicije završio 1957. na Muzičkoj akademiji rodnom gradu, u klasi Predraga Miloševića. Nakon uspešno okončanih studija postao je profesor teorijskih predmeta u Muzičkoj školi „Josip Slavenski”, čiji je direktor bio od 1964. do 1966, kada je izabran za docenta Muzičke akademije, na predmetu muzička teorija.

Uporedo sa profesorskom, odvijala se i Petrovićeva dirigentska aktivnost: osnivač je i jedan od prvih dirigenata hora i orkestra Kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković”, sa kojima je osvojio brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima. Važno je istaći da je Radomir Petrović i jedan od osnivača nekoliko horskih festivala u Srbiji, među kojima posebno mesto pripada Mokranjčevim danima u Negotinu. Za dekana Muzičke akademije izabran je 1979. godine, a u periodu od 1984. do 1985. godine bio je i predsednik Udruženja kompozitora Srbije. Preminuo je 1991. godine.

U studiji Muzički stvaraoci u Srbiji, Vlastimir Peričić ističe da su glavne odlike muzičkog jezika Radomira Petrovića težnja za plastičnošću linearnog vođenja glasova, harmonski kontrasti umereno modernih akorada, stremljenje ka ličnom izrazu nacionalnog stila, kao i odmerenost i ravnoteža unutrašnje izgradnje oblika. Kompozitorov opus broji oko šezdesetak dela, među kojima je i nedovršena opera Olivera Despina.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара