Читај ми!

Imaginarna edicija

Debora Kuk: Otpor

U emisiji Imaginarna edicija, od 1. do 5. februara, možete slušati tekst Debore Kuk „Otpor”, preuzet iz autorkine knjige „Adorno, Fuko i kritika Zapada”, koju je 2018. godine objavio izdavač Versso iz Njujorka.

Debora Kuk (1954–2020) započela je ovaj tekst zapažanjem da je otpor kod Teodora Adorna, upošte uzev, usmeren protiv svođenja svih stvari, aktivnosti i pojedinaca na deljive i potrošne ekvivalente, dok je otpor Mišela Fukoa usmeren na prisilne tehnike kojima se služi biopolitička država i disciplinske institucije, kao i na učinke koje oni imaju na pojedince. Pri tome, Fukoove preokupacije se tiču i ekonomskih uslova koji perpetuiraju siromaštvo na Zapadu. S druge strane, Adorno se boji da bi porivi za moći mogli da istisnu porive za profitom, te podržava otpor prema političkim tendencijama koje prete da kulminiraju direktnom fizičkom ili psihološkom kontrolom koju država sprovodi nad svojim građanima.

Pored izlaganja Adornovih i Fukoovih ideja o otporu, autorka ispituje i njihove ideje o slobodi, jer je neki vid slobode nužan kako bi se pružio otpor razmenskim odnosima i odnosima moći. Iako su neki kritičari navodili da su Adornove i Fukoove dijagnoze naših trenutnih nedaća toliko mračne da opisuju Zapadno duštvo kao Veberov gvozdeni kavez iz kojeg nema izlaza, pokazaće se da obojica mislilaca odbijaju determinizam. Štaviše, oni povezuju slobodu sa samorefleksijom, ili sposobnošću kritičkog sagledavanja društvenih, političkih i ekonomskih uslova, koji negativno utiču na mišljenje i ponašanje čak i onih koji istinski pružaju otpor, jer su sopstva od kojih se zahteva da reflektuju već postala to što jesu zahvaljujući delovanju tih uslova. 

Knjigu Debore Kuk Adorno, Fuko i kritika Zapada, koju je s engleskog prevela Ivana Maksić, uskoro će objaviti izdavačka kuća Karpos iz Loznice. 

Čitala je Dušica Mijatović.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво