Читај ми!

Muzika viva – 28. Međunarodna tribina kompozitora

Predstavljamo dela Luke Čubrila, Milana Aleksića, Ivane Ognjanović, Dimitrija Papageorgijua, Dragane Jovanović i Svetlane Savić izvedena na koncertu održanom 6. oktobra 2019. godine u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Delo Inegal – transformacije za violončelo solo Luke Čubrila je inspirisano terminom "inegal" koji se koristio u praksi francuskog baroka, kao označitelj za asimetriju u različitim slojevima muzičke fakture i oblika. Kako to Čubrilo kaže „Stvaralački pristup u tumačenju principa inegaliteta kao i u primeni barokne ornamentike otvorili su mi mogućnost za transformaciju različitih muzičkih uzoraka u sopstveni muzički svet. U takvom kontekstu moguće je da fragment Kuprenove muzike za violu da gamba bude u dijalogu sa obrisima mistične Mesijanove melodike, kao i da barokne ritmičke figure funkcionišu unutar mešovitog ritma”.

Kompozicija Zid Milana Aleksića, koji radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a usavršavao se u Beogradu, Njujorku, Beču i Berlinu, je deo ciklusa od četrnaest pesama koje se baziraju na stihovima Vaska Pope, kojima autor daje više muzičkih verzija.

Ostvarenje 318 kilometara Ivane Ognjanović je inspirisana kompozicijom Eight Hundred Streets by Feet švedskog džez pijaniste Esbjorna Svensona, a pisana je u formi francuske uvertire, na principu slobodnih varijacija.

Delo Čak i nebo ponekad vrišti II u verziji za harmoniku grčkog kompozitora Dimitrija Papageorgijua, koji radi na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, komponovano je 2018. po narudžbini Deloske akademije za novu muziku sa Mikonosa, uz podršku Fondacije Ernst fon Simens.

Kompozicija Romans, Vals i KolceTrans Dragane Jovanović kao polaznu tačku uzima zavodiljivost, komunikativnost, virtuozitet i strast svakog od instrumentalista koji su poručili delo – Katarine Radovanović i Aleksandra Aleksandrovića. No, ove karakteristike su ostale upisane u samu kompoziciju i kada je izvode drugi autori.

Ostvarenje Godzila Svetlane Savić za mecosopran i harmoniku, bazira se na stihovima istoimene pesme iz zbirke Sugarfree Jelene Marinkov. Svetlana Savić, inače u nizu kompozicija, koristi radove ove naše nagrađivane pesnikinje za koju je veže dubinsko prepoznavanje i sličan umetnički senzibilitet.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи