Džez

Snimak koncerta dua francuskih muzičara Luja Sklavisa i Benžamena Musea, održanog 14. avgusta prošle godine na Inntöne džez festivalu u mestu Dirsbah na severu Austrije.

Francuski klarinetista Luj Sklavis aktivan je već četiri decenije i legenda je tamošnje džez scene. Bio je angažovan i kao član postava Anrija Teksijea, ali je prevashodno poznat po svojim raznovrsnim autorskim projektima na razmeđi savremenog džeza, avangarde, i kamerne komponovane muzike. Od dvehiljaditih snima za ECM Records, ali svoju estetiku tek donekle prilagođava produkcijskim svetonazorima Manfreda Ajhera i drži se vlastitog autorskog puta. Za njegove projekte je karakteristično da često menja postave i saradnike, zadržavajući svežinu kroz sviranje sa muzičarima različitih senzibiliteta i prilagođavajući aranžmane odabiru instrumenata.

Sa pijanistom Benžamenom Museom sarađuje poslednjih nekoliko godina, ali do sada nisu snimali albume u svedenom duo formatu. U pandemijskoj godini, džez festivali koji su uspeli da održe izdanja uživo preferirali su male formacije, pa su tako Sklavis i Muse na Intene džez festivalu dobili priliku za nastup mimo trija ili kvarteta. Premda se radi o već poznatim Sklavisovim kompozicijama, ovde su aranžmani fokusirani na improvizaciju i dinamičnu interakciju dvojice bliskih muzičara, koji na pravi način ističu sve što je bitno i atraktivno u koncertnom nastupu džez dua.

Autor Nikola Marković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара