Читај ми!

Gramofonija – Dela Šopena i Lista

Koncerte za klavir i orkestar Frederika Šopena i Franca Lista interpretiraju pijanistkinja Marta Argerič i članovi Londonskog simfonijskog orkestra pod upravom Klaudija Abada. Ploču je 1968. godine objavila produkcijska kuća Dojče gramofon, a iz iste godine potiče i licencno izdanje naše kuće koje večeras emitujemo.

Iako je Dojče gramofon u svojim katalozima imao dosta čuvenih i svetski popularnih snimaka, retko koji album je doživeo ovoliki broj reizdanja kao što to slučaj sa vinilom koji večeras emitujemo. Snimci su nastali u februaru 1968. godine u gradskoj dvorani Voltamstou u Londonu, a zabeležio ih je Hajnc Vildhagen sa supervizorom Rajnerom Brokom i producentom Karlom Faustom. Ubrzo nakon snimanja, ploča je gotovo istovremeno objavljena u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Jugoslaviji, Austriji i Argentini, a u narednim godinama su usledila i brojna reizdanja u različitim zemljama od Južne Koreje do Sjedinjenih Američkih Država. Osim na vinilu, ovi snimci su objavljivani i na audio kasetama, 8-track kertridžima, kao i na filmskim trakama od 7 inča. Prvo digitalno izdanje na kompakt-disku je objavljeno 1985. godine, a snimci su dostupni i na super audio kompakt-disk nosaču, te kao nekompresovani visoko-kvalitetni audio digitalni paket za daunloud sa servisa Dojče gramofona.

Zanimljivo je da su ovi snimci, uprkos velikom broju izdanja, gotovo uvek imali isti omot, zasnovan na fotografiji češkog umetnika Eriha Ojerbaha, koji je svetsku slavu stekao upravo fotografijama muzičara, koje je izrađivao kako za potrebe dizajna omota, tako i u reportažne i dokumentarne svrhe. Programski komentar nemačkog muzikologa Karla Šumana je, takođe, preuzet iz originalnog izdanja, te prevođen na više svetskih jezika, iako su kasnije verzije ovog albuma sadržale i dopune teksta u zavisnosti od vrste fonograma i povoda za reizdanje.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се