Читај ми!

Džez

Slušaćete snimak koncertnog izvođenja projekta „Drumming Cellist” Kristijana Krajnčana, sa Big Bendom Radio Televizije Slovenije, zabeležen na festivalu Jazz Cerkno u Sloveniji 17. septembra prošle godine.

Drumming Cellist je projekat slovenačkog bubnjara i violončeliste Kristijana Krajnčana, u kojem ovaj muzičar spaja svoja dva instrumenta, ali koristi i čitav niz različitih udaraljki koje sviraju gostujući muzičari. Pod ovim imenom objavio je albume Drumming Cellist iz 2017. i Abraxas iz 2019. godine, koji je ujedno bio okosnica setliste na festivalu Jazz Cerkno u istoimenom slovenačkom mestu. Ovaj festival poznat je po svojoj avangardnoj orijentaciji, ali i tematskim koncertima na kojima slovenački i inostrani muzičari nastupaju sa Big Bendom RTV Slovenije, što je bio slučaj i na nastupu održanom u septembru prošle godine. Orkestrom je dirigovao Kristijanov otac Lojze Krajnčan, dok su na udaraljkama svirali solisti Petra Vidmar i Vid Uščeničnik.

Krajnčan i Big Bend RTV Slovenije se na ovom koncertu predstavljaju raznovrsno - od tradicionalnog big bend diskursa, preko fjužn uticaja, do savremenih kompleksnih aranžmana u maniru Marije Šnajder ili Džona Holenbeka. Premda u određenim kompozicijama i pasažima dominiraju udaraljke i violončelo, Krajnčan je svoj nastup ipak prilagodio kontekstu, pa su u prvom planu aranžerska rešenja za veliki orkestar, sa akcentom na kolektivu ispred pojedinaca.

Autor Nikola Marković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи