Читај ми!

Naučni skupovi

Slika i reč – govore Miloš Miladinov i Velimir Mladenović

U emisiji NAUČNI SKUPOVI petkom slušate snimke sa konferencije SLIKA I REČ koja je, u organizaciji Estetičkog društva Srbije, održana 8. i 9. oktobra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu. U večerašnjoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganja Miloša Miladinova „Hajdeger i Kle: problem slike” i Velimira Mladenovića „Između slike i reči: Estetika „Ecoutez-voir” romana Elze Triole”.

Miloš Miladinov ispituje teze Martina Hajdegera o švajcarsko-nemačkom slikaru Paulu Kleu, izložene u spisu Beleške o Kleu. Na osnovu nekoliko tvrđenja iznetih u tim beleškama, autor izlaganja nastoji da pokaže na koji način Hajdegerov susret sa Kleom oblikuje njegovo razumevanje pojma slike, zastupajući tezu da na osnovu Hajdegerovih refleksija o Kleu možemo shvatiti kako izgleda Hajdegerova kritika novovekovnog pojma slike, ali i u kojem pravcu treba misliti novi pojam slike, koji bi bio oslobođen pretpostavki novovekovne ontologije. Pojam pokretljivosti (Beweglichkeit), koji Hajdeger koristi za deskripciju iskustva Kleovih slika, poslužiće kao nit vodilja za razumevanje njegovog otklona od novovekovnog (statičnog) pojma slike.

*    *    *

Među malobrojnim piscima koji su u svoje romane unosili fotografije, izdvaja se francuska autorka ruskog porekla Elza Triole (Elsa Triolet,1896–1970). U romanu Ecoutez-voir (štampanom 1968. godine) autorka je objavila 131 fotografiju, u sopstvenom izboru. Iako nikada nije pretendovala da stvori novi žanr u književnosti, ovaj roman, zbog kompozicije, teme, naracije i fotografija zaslužuje izuzetnu pažnju kritičara. Zato Velimir Mladenović u svom izlaganju prikazuje na koji način su književnim i estetičkim sredstvima objavljene fotografije povezane sa tekstom i radnjom romana. Autori fotografija, mesta, predmeti i lica na fotografijama predstavljeni su u kontekstu radnje romana, aluzija na autorkinu biografiju i na druga dela francuske književnosti sličnog tipa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи