Читај ми!

Vek harmonike – Handži Vang: album „Na Andersenovoj stazi”

Predstavićemo album „Na Andersenovoj stazi” kineske harmonikašice Handži Vang, koji je u avgustu 2018. godine objavila diskografska kuća Naksos. Na ovom izdanju objavljene su komozicije danskih autora: Martina Lohsea, Jespera Koha, Benta Lorencena i Svenda Okvista.

Jedinstvenim programom sa albuma Na Andersenovoj stazi Vangova nas vodi u bajkoviti svet harmonike kroz dela danskih autora koji istražuju sjaj i tamu poznatih bajki Hansa Kristijana Andersena – čije je stvaralaštvo odavno postalo nacionalna institucija u ovoj nordijskoj zemlji. Većina kompozicija na ovom albumu evocira Andersenove apstraktne termine, umesto prikazivanja nekih konkretnih narativa.

Album otvaraju tri ostvarenja Martina Lohsea: Menuet iz 2014. godine, u kojem istražuje delikatne boje instrumenta, potom Pasažiranja – triptih koji je autor napisao 2012. za Bjarkea Mounsena i Devojčica sa šibicama iz 2015. koje je posvećeno Handži Vang, i premijerno zabeleženo na ovom albumu. Godine 2019. kompozicija Devojčica sa šibicama nominovana je za prestižnu nagradu P2, koju dodeljuje Drugi program Danskog radija. Handži Vang ističe da je posebno vezana za ovaj komad i njegov melanholični prizvuk, s obzirom na to da je podseća na njene prve osamljene dane u inostranstvu.

Slede ostvarenja: Džabervok Jespera Koha iz 1995. godine, potom Suze Benta Lorencena iz 1992. i Saga noći Svenda Okvista iz 1992. koja je još jedno delo u nizu posvećenih čuvenom Geiru Draugsvolu. Ova ritmički zahtevna fuga je jedina kompozicija koja nije direktno vezana za neku Andersenovu bajku, već je posvećena sagama uopšte, kao usmenoj norveškoj tradiciji čije korene treba tražiti u 12. veku u eri Vikinga.

U kritikama ovog albuma autori često navode da harmonika u rukama mlade kineske umetnice Handži Vang zvuči kao duvački instrument, a da su njeni oštri tonovi zastrašujući, gotovo bez zvuka meha. Ono što ovaj kompakt-disk čini posebnim, osim neobičnog i nesvakidašnjeg „bajkovitog" repertoara, jeste zvuk instrumenta Handži Vang, kao i atmosfera koju ova umetnica postiže. Scenski nastupi kineske harmonikašice, zbog tehnički besprekornih izvođenja i zvučnih kvaliteta, višestruko su nagrađivani uz pozitivne kritike u kojima se ističe njen zadivljujući talenat. Diplomirala je na Univerzitetu u Pekingu, a master diplomu stekla je u Kopenhagenu u klasi eminentnog pedagoga Geira Draugsvola. Godine 2017. osvojila je nagradu Young Concert Artist u Njujorku, kao prvi harmonikaš koji je iz kategorije mladih koncertnih umetnika. Ova nagrada omogućila joj je da iste godine debituje u Karnegi holu, ali i da otvori jubilarnu četrdesetu dodelu nagrada Young Concert Artist u Kenedi centru.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара