Gramofonija – Koncerti za dva klavira J. S. Baha

Koncerte za dva klavira Johana Sebastijana Baha izvode Adraš Šif, Zoltan Kočiš i članovi Orkestra Akademije Franc List iz Budimpešte pod upravom Alberta Simona. Snimak je načinjen 1977. godine, a emitovaćemo ga sa ploče produkcijske kuće Hungaroton.

Čuvena edicija posvećena Bahu i tada mladom pijanisti Zoltanu Kočišu koju je mađarski nacionalni izdavač objavio krajem sedamdesetih godina prošlog veka, postaće značajna ne samo zbog svojih zvučnih i dokumentarnih kvaliteta, već i kao jedno od poslednjih izdanja koje je Šif snimio za Hungaroton. Kočiš će tokom osamdesetih paralelno sa domaćom produkcijom, nastaviti diskografsku saradnju sa Filipsom, dok će Šif nakon emigracije pretežno sarađivati sa britanskom Dekom. Obojica će vrlo brzo nakon ovog izdanja uspeli da osvoje značajna priznanja za snimke koje su u međuvremenu realizovali, ali neće ponovo zajednički nastupati. Hungaroton je krajem osamdesetih ponovo objavio nekoliko snimaka iz ove edicije Bahovih koncerata na kompakt-disku, tako da su pojedini snimci dvojice pijanista iz vremena kada još uvek nisu postali svetski poznati dostupni i na savremenim digitalnim servisima. Međutim, komplet svih zapisa koje je tada načinio snimatelj Zoltan Heser i dalje postoji samo na originalnim pločama. 

Prepoznatljiv vizuelni identitet svih ploča iz ove edicije posvećene koncertima baroknog majstora, potiče od originalnog dizajna fotografa Janoša Hušita koji je sa Hungarotonom sarađivao na više od stotinu izdanja različitih muzičkih žanrova. Iako je najpoznatiji kao kreator omota za ploče pop i rok muzike, ovaj dizajner je za Kočiša napravio još nekoliko grafičkih rešenja za omote njegovih vinila, kao što su atraktivni albumi sa delima Bartoka i Bramsa, te nagrađivana ploča sa Debisijevim kompozicijama u koprodukciji sa Filipsom.   

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи